vrijdag 6 maart 2009

HK Wildlife

Buiten het feit dat je in Hong Kong perfect kunt winkelen, kun je er ook genieten van de prachtige natuur. Een geliefde activiteit in Hong Kong is daarom ook het 'hiken' oftewel wandelen in de (soms ongerepte) natuur.

Nu is dat wel oppassen geblazen want je bent in de tropen en Hong Kong staat bekend om z'n grote aantal pythons.

Wellicht dat jullie je het verhaal ook nog herinneren van een mevrouw die haar hond uit de bek van een grote python redde. Dit was in de buurt van Sai Kung...

Je moet je daarom altijd heel goed voorbereiden op je wandeling, alle veiligheidsvoorschriften in acht nemen en op de paden blijven. We hebben maar al te vaak meegemaakt dat de reddingshelicopters overvlogen om verdwaalde wandelaars van de bergen te plukken.

Te vaak vergeten de mensen dat het hier echt om wilde natuur gaat, dat het razendsnel donker wordt en dat je erg snel uitdroogt door de hitte.

Eigenlijk wilde ik het hier nu net niet over hebben...

Ik wilde namelijk laten zien wat voor dieren we zelf allemaal hebben gezien, zoals de prachtige zwarte vlinders die zo groot zijn als een volwassen mannenhand.

De reden om deze foto's te publiceren is om voor de laatste keer nog eens even stil te staan bij die werkelijk hele mooie kant van Hong Kong.

Vlinders

Dit is slechts een greep uit de vele verschillende en prachtige vlinders die achter ons huis in grote getale voorkomen. Wel erg moeilijk te fotograferen omdat ze bijna niet stilzitten. Het kan daarom zijn dat de foto's niet altijd helemaal scherp zijn.

De eerste vlinder is werkelijk de mooiste die ik gezien heb. Op de vleugels leek wel paars glanzend poeder te zitten en hij bleef wonder boven wonder heel lang zitten zodat ik hem goed kon fotograferen.Andere insecten

In zo'n vochtig klimaat leven uiteraard nog veel meer insecten. Van het meest gehate insect in Hong Kong, de kakkerlak, heb ik geen foto. Ik ben er zelf als de dood voor en gelukkig hebben we in al die tijd slechts vijf kakkerlakken in huis gevonden. Daarvan was er een echt op eigen kracht binnengekomen en dat was maar een kleintje. De anderen werden door onze Boefjes (Michael en Lai See) onder de voordeur door getrokken waarna ze naar alle waarschijnlijkheid gruwelijk aan hun eind zijn gekomen. Voor de katten was het uiteraard geweldig tijdverdrijf....

Fascinerend zijn de vele sprinkhanen (van groot tot klein) die je hier vindt. Ook barst het van de krekels die met z'n allen 's avonds voor aardig wat kabaal zorgen.Mieren zijn een ware plaag in Hong Kong en vooral de tweede helft van 2008 werden we door mieren geterroriseerd. Ze komen via de kleinste openingen binnen en vinden werkelijk alles.Een bijzonder verhaal kan ik jullie vertellen over het volgende insect: de libelle. Tijdens de zware typhoon kwamen we op een gegeven moment in het oog van de typhoon. Dan zit je in een soort luchtledigheid. Ik kan het heel moeilijk omschrijven maar het was toen heel vreemd stil, er stond geen zuchtje wind en het leek wel een soort sprookjeswereld buiten. Op dat moment stegen er vauit het niets werkelijk honderden libellen op uit de wildernis achter ons huis. Het leek net een of andere science fiction film, heel onwerkelijk. Het is dat mijn collega exact hetzelfde had gezien, anders hadden ze me op het werk voor volslagen krankzinnig gehouden.Vogels

Waar insecten zijn, vind je ook vogels en ook daar zit Hong Kong vol mee. De meesten hebben werkelijk prachtige kleuren maar....ze zijn niet te fotograferen. Ik zag eens een knalrood vogeltje achter ons huis dat af en aan vloog om te eten. Prachtig, maar veel te snel om vast te leggen. Heel jammer.

Roofvogels zijn er ook. Meestal zie je ze in paren en zweven ze heel mooi rustig op de wind, loerend naar een lekker hapje.De laatste vogel is een slimmerik. Je vindt hem altijd in de buurt van vee omdat die door het grazen de gewenste lekkernijen voor de vogel blootleggen. Ik weet helaas niet wat de naam van deze vogel is maar je ziet ze veel.Reptielen

Zoals jullie wel merken, komt hier van alles voor dus ook reptielen. De pythons heb ik al genoemd maar daar heb ik geen foto van. Ik denk dat als ik die zou zien, ik echt HEEL hard zou wegrennen, brrrr....

Waar ik wel een foto van heb, is een reuzensalamander. Die ontdekte ik bij toeval toen ik foto's stond te maken van de vlinders. Hij had bovenin een boom vlakbij ons huis een enorm nest gemaakt waar hij zat te wachten op nietsvermoedende passanten. Ik weet niet of het op de foto te zien is maar het was echt een joekel. Ik schat dat hij de lengte en dikte van mijn complete arm had. Als je goed kijkt, zie je een prachtige groene streep onderaan zijn lijf.

Dat camouflage werkt, is hiermee ook wel bewezen want ik had daar zeker al een half uur staan foto's maken terwijl deze meneer op slechts een paar meter van me af zat en ik dat dus helemaal niet had gezien.Uiteraard leven er veel meer diersoorten in Hong Kong maar ik hoop dat ik jullie een idee heb kunnen geven van de grote verscheidenheid aan dieren hier.

Geen opmerkingen: