zondag 24 juni 2007

Sai Kung


Sai Kung is het stadje waar we wonen. Dat wil zeggen, we wonen op ongeveer 10 minuten rijden van het centrum.

Buiten de bezoekjes aan de supermarkt op vrijdagavond, komen we niet zo vaak in Sai Kung zelf. Het is namelijk niet zo heel erg groot en als je echt wilt winkelen, kies je toch al snel voor Central of Causeway Bay.

Daarnaast is het heel toeristisch want wat je hier heel goed kunt doen, is vis eten. Het stadje staat bekend om z'n verse vis en uitstekende restaurants. Tja, dan heb je als niet-visliefhebber niet zoveel te zoeken in Sai Kung. Bovendien is het in het weekend soms gewoon te druk om er rond te lopen.
Afgelopen zondag hebben we echter toch eens een wandelingetje gemaakt langs de pier. Veel mensen hadden het erover dat we dat toch eens moesten doen. Nou, o.k. dan.
Het was hartstikke warm maar voor een slenteruitstapje was dat prima.

Het eerste dat opviel, was dat het erg druk was en inderdaad heel toeristisch. Veel dagjesmensen gaan overdag wandelen in het natuurgebied waar we min of meer in wonen en dan is het 's avonds vis eten aan de pier. Ook zag je groepen 'mainlanders' met gidsen die met de overbekende vlaggetjes staan te zwaaien.

Je kon letterlijk je neus volgen naar de bezienswaardigheid: vis. Een lange rij van restaurants is gevestigd aan de pier en in grote bakken zie je daar allerlei soorten vis. Op de foto zie je een voorbeeld. Je kunt je vis uitzoeken en laten bereiden voor je diner maar je kunt er ook een uitzoeken om mee te nemen naar huis.

Maar het kan ook anders. Je kunt de vis namelijk ook rechtstreeks van de vissers kopen. Daarvoor loop je naar de kade en als je dan over de reling naar beneden kijkt, zie je allemaal vissersbootjes waar de vissers hun waar aanbieden. Heel erg vers dus! Op de volgende foto kun je zien hoe dat in z'n werk gaat.

De man met het gestreepte shirt werkt voor de visser. Je kunt met hem onderhandelen over de vis en de prijs. Als je tot een overeenkomst bent gekomen zorgt hij dat je bestelling via de plastic bak bij je wordt bezorgd. Grappig, ?

Je ziet ook de rij aan bootjes en dat was nog lang niet alles, er lagen er nog veel meer.

Er is echter nog veel meer te doen. Je kunt vanaf daar een boottochtje maken naar een van de kleine eilandjes om daar rond te lopen (het moet echt prachtig zijn) en vis te eten bij een van de vele lokale restaurants. Of dat nu altijd zo'n goed idee is, waag ik te betwijfelen.

Vooral na het eten van vis duiken nogal eens de verschijnselen van voedselvergiftiging op. Blij dat ik geen vis eet!

Maar even zonder dollen; voedselvergiftiging is een redelijk groot probleem in China. Per jaar worden 300 miljoen Chinezen ziek van voedselvergiftiging. 300 Miljoen! Dat zegt veel over de hygiëne hier en hoewel Hong Kong niet kan worden vergeleken met China als geheel, is het verschijnsel voedselvergiftiging ook hier niet onbekend. Je moet dus altijd uitkijken waar je gaat eten en niet naar van die 'leuke, authentieke' restaurantjes gaan. Voor de optimisten onder ons kan ik zeggen dat het wel meevalt want India is veel erger.

Terug naar ons wandelingetje langs de Pier......

Wat je hier ziet, zijn de zogenaamde drakenboten die werden voorbereid voor de beroemde races die worden gehouden tijdens het Teung Ng festival van afgelopen week. Er zijn een paar plaatsen waar die worden gehouden en Sai Kung is er een van. De man in het water was de laatste reparaties aan het uitvoeren (is weer eens wat anders dan de boot op de kant brengen, nietwaar?)

Toen we verder kuierden, kwamen we steeds meer mensen met honden tegen. Hong Kong is echt een stad waar veel honden worden gehouden. Als je een dierenwinkel binnenloopt, is die meestal voor 90% gevuld met hondenvoer, -speeltjes, -verzorgingsproducten enzovoort. Voor katten is het hier niet zo super. Brokjes kun je nog wel vinden maar blikjes zijn moeilijk te krijgen. Het heeft ook een tijdje geduurd voordat ik wat had gevonden wat onze dametjes lekker vinden. Na nog wat meer speurwerk vond ik uiteindelijk zelfs hetzelfde merk dat ze in Duitsland hadden (dat is dus Hong Kong)!

Het was in ieder geval een parade van honden en hondenbezitters. Mensen maken een praatje met elkaar en de honden kunnen redelijk vrij rondlopen. Dat is in Hong Kong uiteraard een groot probleem, de mensen zitten immers al hutjemutje dus dieren komen wat ruimte betreft helemaal wat tekort. Er zijn bijna geen plekken waar honden lekker kunnen rennen.
Maar ik geloof dat dit een aardig alternatief biedt, want het was er erg druk. Hieronder zie je een impressie.

Overigens wil ik hier meteen het fabeltje uit de wereld helpen dat honden en katten hier op het menu staan. Dat is in Hong Kong echt niet het geval en de mensen hier vinden het vreselijk dat dat in Europa wordt gedacht.
Tja, en dan is de zondag alweer voorbij. Het gaat altijd weer sneller dan je denkt.

Geen opmerkingen: