zondag 8 juli 2007

Hong Kong: het klimaat


















In het vorige artikel stipte ik het al even aan: het weer. Nederlanders het in het algemeen vaak over het weer, Duitsers bijna nooit maar hier in Hong Kong is het weer ook vaak het gesprek van de dag.
De reden daarvoor is dat het nogal wisselvallig is en er hier bovendien sprake kan zijn van extremen. Een gewone regenbui bestaat hier eigenlijk niet, het is direct een stortbui en dan bedoel ik ook echt een stortbui. Zo een waarvan je binnen 5 seconden doorweekt bent, tot op je sokken en ondergoed.

















Onweer

Maar ook de onweersbuien kun je hier spectaculair noemen. Meestal zijn het verschillende buien die we vanaf zee kunnen zien aankomen. Boven land komen ze samen en zorgen voor gigantische lichtflitsen (een stroboscoop is er niets bij) en megadonders. Ik ben nooit bang geweest voor onweer maar sinds we hier wonen, voel ik me er niet zo lekker meer bij. Horen en zien vergaat je echt, je voelt het hele huis schudden bij de donders en je hoort (heel eng) de bliksem inslaan in het park en de bergen achter ons huis.

Daarbij komt dan nog dat die buien meestal niet een halfuurtje duren maar meestal uren achter elkaar doorgaan en niet in intensiteit afnemen.

Meestal begint het laat op de avond of 's nachts wat het geheel er nog wat griezeliger op maakt.

Waar komen die buien vandaan?

Hong Kong staat bekent om z'n hoge luchtvochtigheid. Er zijn eigenlijk maar een paar maanden per jaar dat het hier 'lekker weer' is en dat is in de wintermaanden. De luchtvochtigheid is voor onze begrippen dan normaal en vaak is het dan ook 'doe-weer'. Je kunt lekker naar buiten zonder dat je je rot zweet of dat je het gevoel hebt dat je geen adem kunt halen. Die hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat vooral 's avonds wanneer het een beetje koeler wordt, de wolken zich samenpakken en tot regen- of onweersbuien leiden.
Typhoon
Het seizoen is nog niet begonnen maar ook dat hebben we hier: zware stormen, ook wel orkaan of typhoon genoemd. We hebben dit vorig jaar meegemaakt en ik kan jullie zeggen dat het allesbehalve leuk is. Er worden door de meteologische dienst signalen gegeven die aanduiden hoe intens het is. Deze signalen worden overigens ook bij zware regenval gebruikt.
Er zijn een aantal categorieen en bij de zwaarste categorie (regen of storm) moet iedereen naar huis. Daarvoor is twee uur de tijd en dan gaat ook het openbaar vervoer compleet plat. Zover is het gelukkig nog niet gekomen sinds we hier zijn maar we hebben al wel meegemaakt dat de tuinstoelen door de lucht vlogen en we alles naar binnen moesten halen.
In de zwaarste categorieen moet je ook de ramen afplakken met tape in de vorm van een kruis zodat als de ramen inwaaien, het glas enigszins bij elkaar blijft. Het is weer eens wat anders dan 'Hoor de wind waait door de bomen....'

Dehumidifiers














Dat de lucht vochtig is, merk je in alles. Overal vind je de zogenaamde dehumidifiers ofwel luchtontvochtigers. Die zijn een absolute must als je je kleren, tapijten, matras en muren droog wilt houden.

Dat betekent dat we drie machines in huis hebben staan die dag en nacht het vocht uit de lucht halen en die minstens twee keer per dag worden geleegd. In de zomermaanden wanneer de luchtvochtigheid nog hoger is, kun je ze om de paar uur legen en is er bijna geen houden aan.

Buiten die apparaten staat er in elke kast een ontvochtiger. Dat zijn van die bakjes waarin bovenin een chemisch goedje zit dat vocht aantrekt. Onderin zit een bakje en wanneer dat vol is, is het tijd om het zaakje te vervangen.















Dan ligt er in elke la een zakje met soortgelijke chemicaliën om sokken, ondergoed en dergelijke droog te houden.
En dan is er de keuken. Alle pakken moeten in bewaardozen omdat binnen de kortste keren het vocht in het karton dringt en je dan alles kunt weg gooien. In die bewaardozen doe je dan ook weer speciale silica gel zakjes om de boel droog te houden.

Om jullie een gevoel te geven over de omvang van zoiets. In totaal staan er door het hele huis zo'n dertig bakjes en zo'n zelfde aantal hebben we nodig aan zakjes voor alle lades.

Airconditioners

Daarnaast is er nog ondersteuning van de airconditioners. Daarvan zijn er in het hele huis acht stuks aangebracht. Op dit moment draaien er twee tot drie continue: eentje in de wasruimte, de woonkamer en een op de 'zolder'.



Dit zijn de machines die buiten staan en die zorgen dat de airco's goed werken. Deze geven veel warmte af en maken redelijk veel lawaai.





Buiten dat die er ook voor zorgen dat de luchtvochtigheid binnen de perken blijft, zijn ze ook noodzakelijk om de temperatuur enigszins acceptabel te houden.

Op het moment is het overdag zo'n 32 graden maar 's nachts koelt het slechts tot 27 graden af. Omdat de airco's veel stroom gebruiken hebben we geprobeerd om zonder airco te slapen maar afgezien van de maanden december en januari, is dat echt onmogelijk.

In de slaapkamer zijn zelfs twee airco's en die zullen we over enkele weken hard nodig hebben.

Buiten ons huis vind je overal ge-airco'de ruimtes: in de taxi, de winkelcentra, de MTR, de restaurants en uiteraard op kantoor.

Daar hebben we nogal wat mee te stellen want milieuvriendelijk denken is hier ver te zoeken.

Overmatig airco gebruik

Helaas heeft men hier een vreemd idee van klantvriendelijkheid waar het op de temperatuur aankomt. Hier zijn een paar voorbeelden:

Restaurants: je moet altijd een trui of een sjaal bij je hebben want je kunt niet in een T-shirt een restaurant binnen gaan. Je zit binnen vijf minuten te klappertanden.

Als je dan een drankje bestelt, krijg je er ook nog standaard een berg ijsklontjes in.

Bioscopen: idem dito. Vorige week vertelde een collega nog het verhaal dat hij een bioscoop had bezocht waar dekens werden uitgereikt. Dekens! Je kunt je voorstellen wat er met je lichaam gebeurt als je dan naar buiten stapt. Zeer ongezond.

Taxi: Dat is ook zoiets. Als je terug komt van een wandeling in het natuurgebied hier moet je terug met de taxi omdat auto's daar verboden zijn. Op het punt waar je even kunt zitten en eventueel de taxi kunt nemen, staan de taxi's met draaiende motor te wachten terwijl de chauffeurs buiten staan te keuvelen. Ten eerste is dat uiteraard je reinste milieuvervuiling en ten tweede als je net hebt gewandeld ben je bezweet en is zo'n ijskoude taxi dus helemaal niet prettig. Sterker nog als je ziek wilt worden moet je dat doen.

Het is een veelbesproken thema maar qua initiatieven komt er niet veel van de grond. Wat raar is, is dat het iets typisch voor Hong Kong is. Als je naar Guang Zhou gaat, vind je ook overal airco maar dat heb ik tot nu toe altijd als aangenaam ervaren. Waarom het in Hong Kong zo extreem is, weet ik niet.

Algemeen wordt gezegd dat het temperatuurverschil niet meer dan vijf graden mag zijn maar ik kan jullie zeggen dat het hier soms 15 graden is. Zelfs in de winter hebben we meegemaakt dat de airco overal aan was terwijl het buiten 10 graden was.

Het is moeilijk hier een luisterend oor voor te vinden. Mensen maken zich er totaal niet druk om terwijl het airco gebruik een van de redenen is dat er veel vervuiling is en dat het op Hong Kong Island altijd zo warm blijft. De airco's produceren namelijk veel hitte en dat kan door de zeer dichte bebouwing ook nog eens niet weg. Daardoor wordt het warmer en worden de airco's nog intensiever gebruikt.

Op kantoor heb ik lange tijd geknokt om de temperatuur naar boven te krijgen en dat is uiteindelijk gelukt. Als je nu naar buiten stapt, krijg je geen hartkloppingen meer en kun je in een T-shirtje zitten. In het begin zat ik echt weg te waaien en moest ik in kantoor altijd iets extra's aantrekken. Dat is nu dus beter. Uiteindelijk is ook het bedrijf hierbij gebaat want de stroomrekening gaat merkbaar omlaag.

In huis gebruiken we de airco's ook alleen als het echt nodig is, net zoals in de auto. De temperatuur staat daar nu ingesteld op 24.5 graden en dat is acceptabel.

Seizoenen

Je hebt ze hier wel maar buiten het winterseizoen merk je er niet zoveel van. De temperatuur is meestal een paar weken rond de tien graden en stijgt dan al snel weer tot boven de twintig. Op het moment is het, zoals al eerder gezegd, weer dertig graden of meer en dat blijft voorlopig zo.

Omdat de natuur ook niet verandert, heb je hier eigenlijk lang het idee dat het zomer is. Toen ik vorige week steeds meer mailtjes kreeg van collega's dat ze op vakantie zijn of gingen, was dat dan ook een rare gewaarwording.

In Europa heb je echt vier seizoenen en dat zie je. Hier heb je ook wel dat sommige bomen het blad laten vallen maar dat was ergens in maart en in mei kwam er alweer nieuw blad aan. Alles blijft eigenlijk relatief groen. Je hebt hier geen kale, bruine omgeving die dan weer langzaam opfrist met groene uitlopers.

De zon

Waar je hier wel heel erg om moet denken, is de zon. Die zie je hier vaak, heel vaak maar de straling is hier heftig. Veel mensen lopen met een paraplu waarin een speciale UV-laag is aangebracht die de stralen tegenhouden. In het begin moesten we er erg om lachen maar zo raar is dat echt niet. Ik heb zelf gemerkt dat ik hier heel snel verbrand en dat ik een zonnecrème met hoge beschermingsfactor moet gebruiken.

Overigens moet ik zelfs een zonnebrandcrème met factor en insectenafweer gebruiken omdat ik anders word aangevallen door piepkleine maar superagressieve zandvlooien of -vliegen. Je ziet ze bijna niet maar je voelt ze destemeer. Ze bijten en veroorzaken grote, gigantisch jeukende bulten. Vorig jaar hebben we kennelijk 's nachts in de slaapkamer een paar van die kleine 'vriendjes' op bezoek gehad en had ik zo'n dertig bulten, zelfs onder mijn voeten. Ik had een speciale crème nodig om enigszins normaal te kunnen functioneren want ik werd echt gek van de jeuk. Maar de Hong Kong dierenwereld komt nog aan bod, dus daarover later meer.

De temperatuur kan hier behoorlijk oplopen en hoewel het nooit 40 graden wordt, is de intensiteit zodanig dat je niet op blote voeten op de tegels of op het zand kan lopen.

Omgaan met het weer

Als je uit Europa komt en vooral uit Duitsland waar we toch heftige winters hebben meegemaakt met -20 graden dan is dit wel even wat anders. Nu weet iedereen wel zo'n beetje dat ik absoluut geen winterliefhebber ben en ik moet ook zeggen dat ondanks de soms extreme omstandigheden hier, het mij wel bevalt. De zon schijnt vaak en dat is prettig. Je hebt hier nooit periodes waarin het wekenlang grijs en grauw is, zoals dat in Europa wel veel voorkomt.

Bovendien, als het hier regent, is de temperatuur meestal nog steeds relatief hoog waardoor het op de een of andere manier anders is.

Bert heeft hier een wat andere kijk op. Hij mist de seizoenen toch wel hoewel het heerlijk is om regelmatig in het zwembad te vertoeven.

Geen opmerkingen: