zondag 24 februari 2008

Hong Kong nieuws

Om op de hoogte te blijven van alle belangrijke dingen in Hong Kong, lezen wij de 'plaatselijke' krant, de South China Morning Post ofwel de SCMP.

Uiteraard is er ook nieuws op de tv maar wij kunnen de Engelstalige versie van de plaatselijke zender niet ontvangen en dus zijn we aangewezen op CNN. Vanuit Hong Kong worden hier namelijk ook uitzendingen voor CNN gemaakt maar omdat op het moment alles in het teken van de Amerikaanse verkiezingen staat, wordt de krant bij ons nu wat intensiever gelezen.

Er zijn drie thema's die ik vandaag eens wilde belichten en die op het moment hot items zijn:

1. Edison Chen;
2. Olympische Spelen;
3. Kinderarbeid in China

Bij het eerste thema zullen velen van jullie de wenkbrauwen hebben gefronst want wie is Edison Chen?

Edison Chen

Ik kan jullie vertellen dat Edison Chen het nieuws in China sinds een week of twee compleet beheerst. Zelfs onze SCMP heeft hem nu op de voorpagina.

Edison Chen is namelijk een canto-pop zanger en niet zomaar een, hij is een grootheid. Nu ja, in Hong Kong en China dan.

Canto-pop kun je vergelijken met onze smartlappen en staat niet op ons lijstje met favoriete muziek maar hier zijn er heel wat mensen gek van. Je zou hem kunnen vergelijken met Frans Bauer of Jan Smit.

Edison verdient een behoorlijk fortuin met het zingen van amoureuze teksten en zeer lucratieve reclamedeals.

Aan dit alles is nu plotsklaps een einde gekomen want Edison is een beetje dom geweest. Naar het voorbeeld van Mick Jagger heeft Edison namelijk met menig mooi meisje het bed gedeeld. Dat is op zich allemaal nog niet zo erg maar nu heeft Edison daar foto's van gemaakt.
Daarmee wordt alles al wat gevaarlijker en helemaal toen een aantal van die foto's openbaar werden.


Dat kwam omdat Edison's computer moest worden gerepareerd en de reparateur de foto's heeft gekopieerd en verspreid. Dat is uiteraard verboden en de man is gearresteerd maar het kwaad is natuurlijk al geschied.

Er wordt schande gesproken van Edison en zijn foto's, die eerst als pornografisch werden betiteld maar nu als ongepast worden beschreven. Ik heb geen idee want ik heb ze niet gezien, eerlijk gezegd maar gezien de preutsheid hier denk ik dat het eigenlijk best wel eens mee zou kunnen vallen. Maar ja, het is hier geen Nederland.

De spanningen liepen hoog op en iedereen had het over Edison en zijn uitspattingen. De roddelbladen vlogen de winkels uit en ook internet werd druk bezocht.

Het werd nog een graadje erger toen ook nog bleek dat Edison het niet met gewone meisjes maar met beroemde canto-pop zangeressen had gedaan en naar het schijnt, met een zingende tweeling die op het moment van de 'activiteiten' minderjarig zou zijn geweest. Oeps, dat is toch wel ernstig.

Nu zijn er dus heel wat reputaties aan diggelen en heeft Edison afgelopen week onder grote spijtbetuiging, bekend gemaakt dat hij zich terugtrekt uit de showbiz in Hong Kong. Daarnaast schijnen de grote bedrijven in de rij te staan om hun reclamedeals op te zeggen.

De aandacht verschuift zich daarom naar een van de betrokken zangeressen die tot nu toe het maagdelijke imago vertegenwoordigde. Dat kan ze dus nu wel vergeten. Ze vertelde de krant dat ze bang was dat nu Edison uit beeld is, het publiek een nieuw slachtoffer zoekt omdat er toch iemand aan de schandpaal moet worden genageld. We zullen zien hoe het zich verder ontwikkelt. In ieder geval was er een vreemd soort eensgezindheid onder de mensen en was ieders aandacht gericht op maar een ding zo leek het wel en dat is voor Hong Kong echt bijzonder.

Olympische Spelen

Dit jaar worden de Olympische Spelen in Beijing of Peking gehouden en er is natuurlijk veel om te doen. Ik heb gelezen dat in Nederland nu een initiatief is om de opening te boycotten om zo de mensenrechten in China aan de orde te stellen. Ik begrijp dat wel omdat je nu eenmaal meer publiciteit krijgt rondom zo'n groot evenement maar persoonlijk vind ik dat je sport en politiek ver uit elkaar moet houden en dat er andere wegen zijn om dit soort dingen te bespreken.

Intussen wordt in Beijing maar ook hier in Hong Kong hard gewerkt om de Spelen tot een groot succes te maken. Hong Kong? Ja, Hong Kong. Veel mensen weten het niet maar de paardensport vindt in Hong Kong plaats. Als ik het goed heb begrepen zijn de ruiters en paarden al hier om te trainen en te wennen aan de tijdomstelling van 7 uur, het klimaat en de luchtverontreiniging.

Een land heeft zich overigens om die reden teruggetrokken omdat de omstandigheden voor paarden en zeker voor dit soort dure paarden verre van ideaal zijn. Tegen de tijd dat de Spelen beginnen is het hier namelijk volop zomer en zal het daarom erg warm (30-35 graden) maar ook erg vochtig zijn. In combinatie met de luchtvervuiling wordt het bedrijven van topsport buiten daarom al snel een survival of the fittest en zijn er grote zorgen over de gezondheid van de paarden.

Ik geloof dat ik al eens heb geschreven over de paardenrennen hier in Hong Kong. Dat is kijksport hier maar de paarden zijn buiten hun overwinningen ook in het nieuws vanwege hun aandoeningen aan de luchtwegen. Net zoals veel mensen hier lijdt een aantal onder astma of aanverwante aandoeningen.

Daarom vinden er nu continu metingen plaats van de lucht en de effecten die dat heeft op de gezondheid van de paarden.

Ik heb geen idee hoe dat zal worden aangepakt tijdens de Spelen want de bedrijven die dit veroorzaken, liggen in China. Overigens zijn die wel in het bezit van Hong Kong bewoners....

Ik wil daarbij wel aanstippen dat het altijd die bedrijven zijn die worden beschuldigd van de vervuiling maar dat de de kolengestookte (!) energiecentrale van Hong Kong altijd buiten schot blijft. Als alle shopping malls hun binnentemperatuur nu eens van 18 naar 22 en in de zomer naar 25 graden zouden omstellen dan zou dat volgens mij al heel veel kunnen uitmaken. Maar dat zal wel onbespreekbaar zijn.

Zover de Spelen in Hong Kong, terug naar de hoofdlocatie Beijing en naar een krantenartikel van vorige week in de SCMP.

Olympics organisers seek the perfect woman
Zo luidde de titel van het bericht. Waar ging dit nu over? Het blijkt dat het Olympisch Comité op dit moment de top hogescholen en universiteiten in Shanghai afstruint op zoek naar dames die aan het perfecte profiel voldoen om de medailles uit te reiken.

Dit zijn de eisen:
Lengte: 1.68 - 1.78 meter
Leeftijd: 18 - 24

Is nog redelijk toch? Ja, vond ik ook maar nu komt het want er moet aan maar liefst 15 verschillende eisen met betrekking tot je lichaamsbouw worden voldaan.

Hier zijn een paar voorbeelden:
1. de afstand van het voorhoofd tot de aanzet van de neus, van de aanzet tot de punt van de neus en van de punt van de neus tot de kin moet gelijk zijn (haal de geodriehoeken maar uit de kast!);
2. de hoogte van de ogen moet drie tiende van de lengte van het gezicht zijn;
3. het hele lichaam mag er niet slungelig, te dik of te dun, ongebalanceerd uitzien of een abnormale vorm hebben;
4. de botten moeten over het gehele lichaam goed geproportioneerd en symmetrisch zijn;
5. de spieren moeten over een dusdanige elasticiteit beschikken om een gezond, mooi, goed gebouwd maar niet te dik of doorsnee lichaam te laten zien;
6. lange en slanke ledematen, zachte en gladde dijen, hoge en enigszins gevormde kuiten.

Als je dit lijstje, wat dus niet eens de complete lijst is, in Nederland zou publiceren, zou je binnen de korste keren worden aangeklaagd wegens discriminatie en sexisme en ik moet heel eerlijk zeggen dat ik dit persoonlijk ook wel te ver vind gaan.

Vooral bij punt 6 krijg ik het idee dat dit een functie-eis is voor een heel andere functie.

Toen de krant een van de studentes vroeg of zij zich ging aanmelden, vertelde ze dat ze dat wel wilde maar dat ze eerst haar gezicht nog even op moest meten. Desondanks zullen heel veel meisjes zich aanmelden om zo in de spotlights te komen en een kansje op een ander bestaan te krijgen. We moeten maar eens goed kijken tijdens de uitreiking wat er van terecht gekomen is.

Kinderarbeid in China
Het is en blijft een groot probleem: kinderarbeid in China maar ook in de omringende landen zoals India en Pakistan.

Zolang wij met z'n allen zoeken naar producten voor de laagste prijzen, zal dit probleem blijven bestaan en een schrijnend voorbeeld is het verhaal van Yuke Tan.

Het was in Nederland niet zo in het nieuws maar het was een ramp van behoorlijk formaat, de winter in China. Er waren zware sneeuwstormen waardoor honderdduizenden mensen op de treinstations strandden en hele gebieden zonder stroom en/of water zaten of nog erger: compleet van de buitenwereld waren afgesloten.

Ook het gebied waar de 11-jarige Yuke met haar ouders woont, is door de winter zwaar getroffen.

Dit betekent dat de vuurwerkfabriek waar haar ouders 11-urige werkdagen (zonder pauze en voor nog geen 2 euro per dag) maken en Yuke part-time werkt, 20 dagen stil lag. En dat in de piekperiode van het jaar, Chinese New Year.

Nu is het niet zo dat ze niets meer te eten hadden, zo erg was het gelukkig nog niet. Wat deze werkonderbreking wel veroorzaakt heeft, is dat er nu geen geld was om het schoolgeld van Yuke te betalen. Haar ouders hebben nog wel met de directie van de school gesproken om een uitzondering te maken voor Yuke en andere kinderen na deze barre winter maar de schoolleiding was onverbiddelijk.

Hoewel het daar nog steeds heel erg koud is, is de fabriek weer open en heeft Yuke nog geprobeerd door heel hard werken om toch naar school te kunnen. Het resultaat is dat ze bevroren vingers heeft en dat er desondanks niet genoeg geld is om de school te betalen.

Dit betekent dus dat Yuke dit schooljaar niet kan afmaken en de rest van het jaar in de fabriek werkt. Dit doet ze overigens al vanaf haar zevende.....

Kinderen zijn heel gewild bij de vuurwerkfabrieken omdat ze met hun kleine vingers de lontjes makkelijk aan kunnen brengen. Ongevaarlijk is het niet; er komen redelijk wat mensen om per jaar door ongelukken in de fabrieken. Een paar weken geleden werd er door een ongeluk in een fabriek zowaar een schok van 1.1 op de schaal van Richter veroorzaakt toen meer dan 15.000 dozen vuurwerk de lucht in gingen. Daarbij vielen wonder boven wonder slechts 4 doden.

De overheid heeft het wel proberen aan te pakken maar dat had alleen tot gevolg dat de fabrieken naar een andere, arme provincie trokken, vooral naar Yizhang waar Yuke ook woont.

Toen de verslaggever een van de vele fabriekseigenaren vroeg of hij het eens was met deze praktijken, antwoordde hij dat hij het wel kon begrijpen. Door de winter hadden veel fabrieken immers veel geld verloren en het inzetten van kinderen kon de kosten terugdringen dus, ja hij kon het wel begrijpen en eigenlijk vond hij het zelfs onvermijdelijk. Niet dat hij daaraan meedeed overigens, zijn medewerkers waren allemaal volwassen. Zei hij.

Dit is slechts één voorbeeld van kinderarbeid in China maar er zijn er vele en het enige dat ik kan zeggen is: koop geen imitatie- of nepproducten en ga niet voor het allergoedkoopste. Ik wil hiermee niet zeggen dat je altijd een adidas bal moet kopen als je je kinderen een plezier wilt doen maar vraag jezelf eens af hoe een bedrijf voor 4 euro een bal kan laten produceren in Azië, het van daar naar Nederland kan transporteren en dan ook nog met winst kan verkopen.

Wij weten door ons werk wat er bij komt kijken om een product te maken en dat je veel geld kunt besparen door drie dingen te negeren: het milieu, gezondheid/ veiligheid (denk aan de ophef over het Chinese speelgoed) en kinderarbeid.

Laten we daarom alsjeblieft eens meer bij stilstaan bij de gevolgen van ons koopgedrag en deze praktijken tot staan brengen. Wij kunnen dat verschil namelijk maken, echt.

Geen opmerkingen: