maandag 28 april 2008

De redding van Harry en het Tin Hau Festival

De redding van Harry

Ik heb het de laatste tijd nogal druk gehad met een aantal dingen. Een daarvan was werk; we zitten namelijk midden in de voorbereiding van een belangrijk project.

Het andere was de redding van een kitten. Ik was op weg naar fitness toen ik langs een man liep die er nogal hulpeloos bij stond. Toen ik goed keek, zag ik dat hij een kitten op zijn hand had. Een heel kleintje nog en toen ik beter keek, een heel ziek katje.

Ik kon uiteraard niet zomaar doorlopen en vroeg de man wat hij ging doen. Hij vertelde dat hij wat melk wilde kopen en dan het katje weer laten lopen. Ik heb hem toen verteld dat melk helemaal niet goed is voor katten en dat het katje veel te ziek was en onmiddellijk naar de dierenkliniek moest worden gebracht.

Hij wist zich er echt geen raad mee en uiteindelijk heb ik het katje van hem overgenomen en naar de kliniek gebracht.

Daar kreeg hij direct een injectie met antibiotica om zijn heftige kattengriep te bestrijden. Zijn ogen moesten ook behandeld worden want die zaten helemaal dicht en waren vreselijk ontstoken. De vlooien hadden zich inmiddels ook al op dit kleine wezentje genesteld. Kortom, het zag er allemaal niet zo goed uit voor dit 4-5 weken oude kereltje.

Nadat hij was behandeld was de vraag wat te doen met hem? Hij moest in ieder geval in de kliniek blijven want hij was te ziek. De vraag staat nu dus nog open. Eigenlijk willen we niet nog een kat maar het is zo’n schatje en er zit een pittig karakter in. Nou ja, we zien wel.

Harry (genoemd naar de Engelse roodharige prins) gaat nu met kleine stapjes vooruit en het duurt waarschijnlijk niet al te lang meer voordat hij de kliniek kan verlaten.

Hier is een foto van hem. Hij is genomen met de telefoon dus van niet zo beste kwaliteit maar zo hebben jullie in elk geval een idee.



Over naar het tweede onderwerp van vandaag.

Tin Hau festival

Vandaag wordt in Hong Kong het Tin Hau festival gevierd. Dit is geen officiële feestdag maar daarom niet minder belangrijk.

Wie of wat is Tin Hau?
Tin Hau is de Hemelkoningin en de beschermheilige van zeelui en vissers. Deze godin is gebaseerd op een persoon die werkelijk bestaan heeft en uit de provincie Fujian kwam.

Er is een legende die zegt dat Lin, dat was haar echte naam, een shaman (een soort medicijnman of -vrouw in dit geval) was die over de kracht beschikte om zeevarenden die in zwaar weer op zee in nood waren, het leven te redden.

Daarnaast zou ze ook zieken hebben kunnen genezen.

Nog heroïscher wordt ze in de volksvertellingen waarin Lin haar vader en waarschijnlijk ook twee van haar broers heeft gered door tijdens een vreselijke tyfoon op de wolken rond te vliegen en ze uit zee te plukken.

Ze stierf op 28-jarige leeftijd (hoe of waaraan weet ik niet) en haar lichaam schijnt te zijn aangespoeld aan de kust van een van de Matsu eilanden in de Straat van Taiwan. Haar sarcofaag is nog steeds op dat eiland.

Na haar dood groeide haar populariteit gestaag.

Vandaag de dag vind je overal tempels waar offers worden gemaakt en voor de zeelui gebeden wordt.

Tin Hau wordt in de tempels vaak afgebeeld met twee wachters of geesten. De ene heet Duizendoog omdat hij zeelui in nood van grote afstand kan zien en de andere heet Gunstige Windoren (ik weet het, het is een vreemde naam) omdat hij van grote afstand schreeuwen om hulp kan horen.

In Hong Kong heb je ontzettend veel tempels die de naam van Tin Hau dragen en die vind je uiteraard langs de kust of daar waar de kust vroeger was (er wordt ook veel land drooggelegd).

De oudste tempel is die in Sai Kung. Deze tempel is gebouwd door twee broers die naar eigen zeggen van de verdrinkingsdood werden gered door te bidden en zich vast te houden aan het beeld van Tin Hau. Op deze dag zie je veel feestelijk versierde boten binnenvaren met mensen die komen bidden en wierook komen branden.

Overigens is de wierook nodig om de gebeden bij haar te brengen. Je zou dus kunnen zeggen dat je gebeden in rook opgaan.

Bij de tempel worden ook de traditionele Lion Dances uitgevoerd. Iedere buurt betaalt dit gezelschap om Tin Hau te eren. Soms komen twee teams elkaar tegen waarbij dan hoffelijk naar het portret van Tin Hau dat door de gemeenschap meegedragen wordt, gebogen wordt. Soms groeten de leeuwen elkaar ook en maken samen een dansje voor ze verder trekken. De leeuw gaat de tempel ook binnen om de godin te eren. Het is echter zeer onbeleefd om je achterste aan de godin te tonen en dus moet de leeuw weer achteruit lopen om buiten te komen.

Al met al een feestelijke dag met een zeer traditioneel tintje.



Geen opmerkingen: