zondag 13 april 2008

HK 7's


Een jaarlijks terugkerend evenement is de HK 7's oftewel de Hong Kong Sevens. Dit is een rugbytoernooi, vergelijkbaar met de World Cup bij het schaatsen.

De rugbyteams reizen net als de schaatsers naar verschillende landen tijdens het toernooi.

Een verschil is er wel ten opzichte van het schaatsen want er zijn drie klassen en elke klasse kent een winnaar.

De laagste klasse speelt voor de Bowl, de middenklasse voor de Plate en de hoogste klasse voor de Cup.

Die zijn tijdens elke ronde te winnen en uiteraard kent men ook de uiteindelijke winnaar van alle Sevens.

Het verschil met de reguliere rugbywedstrijden is dat de wedstrijden aanzienlijk korter zijn. Elke helft duurt maar 15 minuten met twee minuten rust en ook de teams zijn kleiner dan gebruikelijk.

Dit alles zorgt ervoor dat het een dynamisch geheel wordt waarbij ik moet zeggen dat rugby sowieso veel dynamischer is dan voetbal. Je kunt het je niet veroorloven om de bal rond te spelen en je tijd vol te maken zoals je dat bij voetbal wel ziet.

De regels zijn wel wat ingewikkelder dan bij voetbal maar dat drukt de pret niet.

Overigens komen niet alle rugbyteams naar alle toernooien. Dit heeft te maken met het feit dat veel teams amateurteams zijn en niet de middelen hebben om de hele wereld over te vliegen.

Het toernooi in Hong Kong ging van start op vrijdag 28 maart met de voorrondes die ook gedurende de zaterdag plaatsvonden.

Op zondag waren de finales en daar hadden wij kaartjes voor. We hadden mooie overdekte plaatsen op de tribune met goed uitzicht op de South Stand.

South Stand
Dit is een verhaal apart maar ook weer heel vergelijkbaar met wat wij Nederlanders kennen van het schaatsen in Thialf, Heerenveen. Het is het rugby carnaval.

De tribune die voornamelijk uit Engelsen bestaat, is gevuld met mensen die zich verkleden in de meest uiteenlopende creaties. Dit slaat ook weleens door en er was dit jaar ook heel wat te doen om wat er nu wel en niet toegestaan was. De aanleiding hiervoor was de uitdossing van een aantal mannen die zich vorig jaar als Borat hadden verkleed en allemaal een rood stringbadpak droegen. Je kunt je voorstellen dat mensen hier aanstoot aan nemen (Hong Kongers zijn redelijk preuts); wij vonden het hilarisch. Je moet maar zo gek zijn om het te doen of niet dan?

Waar geen discussie over is gevoerd maar waar wij ons aan ergerden, was de enorme hoeveelheid alcohol die geschonken wordt. We hebben dit uiteraard ook wel bij het schaatsen gezien maar daar wordt de alcohol in ieder geval in kleinere porties uitgeschonken zodat het langer duurt voordat mensen dronken worden.

Tijdens de rugby kon je direct bij de start om half tien 's ochtends al grote plastic bekers van ik denk een halve liter bier krijgen en als dat niet genoeg was, waren er ook grote 'bekers' waarin geschat een litertje of twee gaat. Dan worden de mensen dus erg snel dronken en helaas ik moet het zeggen, vervelend of zelfs agressief.

Wat je dus zag gebeuren, is dat mensen in de South Stand halverwege de dag het spel al helemaal niet meer volgen maar alleen maar aan het drinken zijn.

Het aantal politiemensen, security en ME groeide gestaag aan die kant en verschillende mensen zijn afgevoerd. Dat is erg jammer en komt de sfeer niet ten goede.

Vorig jaar werd er vooral veel plezier gemaakt en veel gezongen. Dit jaar was het een tamme bedoening en was er buiten hier en daar eens een aanzet tot de wave, weinig lol te beleven.

Het was overigens ook opvallend dat er ineens veel oudere heren op de South Stand plaatsnamen. Wat hun bedoeling was, is ons niet helemaal duidelijk geworden maar daar verhoog je de sfeer ook niet echt mee. Die dronken en keken alleen maar.

Er waren wel weer leuke kostuums en uitdossingen te bewonderen.

De wedstrijden
Hoewel het een lange dag is (van half tien tot zeven uur), vliegt de tijd. Dat heeft te maken met de korte duur van de wedstrijden maar uiteraard ook met de kwaliteit.

Doordat de teams in klassen zijn onderverdeeld krijg je tegenstanders van dezelfde kwaliteit en daardoor blijft het leuk.

Ons favoriete team is dat van Nieuw-Zeeland, beter bekend als de All Blacks. Dit team wordt gesponsord door adidas en ik heb al vaak spelers gezien in Duitsland op het hoofdkantoor. Ze zijn erg geliefd maar vooral beroemd door de beroemde dans die ze uitvoeren: de Hakka.

Ik heb een prachtige poster waarop wordt uitgebeeld wat deze dans nu eigenlijk inhoudt. In het kort komt het erop neer dat buiten het intimideren van de tegenstander, er contact gemaakt wordt met de voorouders die in de aarde leven. Dat leidt tot verhoogde kracht en word je (hopelijk) onoverwinnelijk.

Bij de HK 7's wordt dit alleen maar uitgevoerd als het hele toernooi gewonnen wordt en dan ook nog in een verkorte versie. We moesten dus maar afwachten hoe ze het zouden doen.

Vorig jaar waren we namelijk in de veronderstelling dat ze deze klus wel even zouden klaren maar we werden verrast door het team van Fiji wat 'onze' All Blacks genadeloos afstrafte in de halve finale.

Dat had Fiji echter zoveel kracht gekost dat de uiteindelijke toernooiwinnaar Samoa was.

Dit jaar hebben de All Blacks het roer echter om gegooid en zijn ze bezig aan een bijzonder succesvol seizoen.

We zagen een heleboel spannende wedstrijden waarin de Bowl uiteindelijk door de Russen werd gewonnen die werkelijk helemaal uit hun dak gingen, zo blij waren ze.

De Plate ging naar de Fransen, zeer tegen de zin van het publiek. De Fransen worden altijd uitgejouwd door de Engelsen maar nemen dat altijd redelijk luchtig op. Zo hadden ze vorig jaar schilden bij zich voor de ereronde langs de tribunes om zich zogenaamd te beschermen tegen het Engelse geweld. De Fransen hebben echt goed gespeeld en de overwinning was dan ook meer dan terecht.

De finale voor de Cup werd gespeeld tussen Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika en was vooral in de eerste helft erg spannend. Zuid-Afrika was erg sterk en de voorsprong van Nieuw-Zeeland was miniem.

In de tweede helft kwamen onze favorieten echter heel sterk terug en werd de Cup gewonnen.

Het toernooi werd afgesloten door twee zangers en prachtig vuurwerk vanaf het dak van het Hong Kong Stadium.
De All Blacks maakten nog een rondje door het stadion en bedankten alle supporters door voor de tribune met ontblote bovenlijven de korte versie van de Hakka te doen en toen was het echt voorbij.

We begaven ons in de massa richting MTR station en onderweg werd er driftig de Engelse versie van 'Het hondje van de bakker' gezongen waardoor het even leek of we in de Avondvierdaagse waren beland, dat was erg gezellig.

Veiligheid
Na dit toernooi is er de afgelopen weken een levendige discussie ontbrandt over de mensen die naakt of halfnaakt tijdens het toernooi over het veld rennen. Het is kennelijk zeer amusant voor de Engelsen en de Hong Kongers maar wij vonden het buitengewoon irritant en gelukkig vele mensen met ons.

Er zijn mensen die het onschuldig plezier vonden en die de Security en politie maar dom vinden dat ze zo achter die mensen aanzitten en ze hardhandig arresteren.

Ik ben van mening dat het respectloos is om tijdens de rust wanneer de teams zich concentreren voor de tweede helft, naar de spelers toe te rennen en ze zo dus uit hun concentratie te halen. Bovendien weet je niet wat die mensen doen. Ze hebben vaak veel alcohol op en zijn daardoor onvoorspelbaar.

Daarnaast weet je ook niet of ze de spelers wat aan willen doen. De controle op wapens in het stadion is namelijk niet echt super. Er wordt alleen even snel in je tas gekeken of er wat inzit, er zijn geen metaaldetectors of wat dan ook.

Zoals gezegd is er nu dus een discussie over de veiligheidsmaatregelen in het stadion. Ik geloof echter dat een boel ellende te voorkomen is door aanzienlijk minder alcohol te schenken (niet voor de middag en niet in die twee liter emmers), strengere veiligheidscontroles in te voeren (er zitten tenslotte enkele tienduizenden mensen in dat stadion) en het stadion aan te passen aan de huidige eisen waarbij mensen niet meer zo het veld op kunnen lopen.

We zullen zien wat er besloten wordt; dit is tenslotte Hong Kong waar het er erg bureaucratisch aan toe gaat dus dit kan nog wel even duren.....


Geen opmerkingen: