zondag 26 oktober 2008

Vakantie in Thailand (2)

Het zomerpaleis

Ik heb hier in deel 1 van ons vakantieverslag al kort wat over geschreven maar wilde er toch nog wat meer over kwijt dus bij deze.

De koning van Thailand leefde met zijn familie in de zomer buiten de stad. Dit is een gebruik dat we ook wel in Europa kennen en had als voornaamste reden de ziektes die tijdens de zomer in een stad rond gingen.

Het buitenhuisje van de koning is in geheel Europese of beter gezegd Franse stijl opgetrokken en is adembenemend mooi. Er staan op het landgoed verschillende gebouwen en om van het ene naar het andere gebouw te gaan, waren er golfkarretjes beschikbaar. Dat leek eerst een beetje overdreven maar gezien de hitte bleek dat helemaal geen overbodige luxe.

Bert zat aan het stuur met de gids naast hem en ik zat achterop om foto's te maken. Dat bleek niet altijd even gemakkelijk want ik kon geen bochten of hobbels zien aankomen maar het is uiteraard gelukt om een paar mooie plaatjes te schieten.Zoals gezegd is het er erg mooi hoewel het buitenverblijf redelijk klein is maar heel smaakvol en licht ingericht. Je had het gevoel dat je op visite kwam. Helaas mochten binnen geen foto's worden gemaakt dus die kan ik jullie niet laten zien maar ik heb wel wat anders.

Want buiten de prachtige gebouwen, is er ook een schitterend park dat door vele mensen wordt onderhouden. Zo kwamen we eerst bij een groep bonsaï-olifanten waar een man druk mee in de weer was. Ik heb me er echt over verbaasd hoe hij aan het werk was: met een gewone heggeschaar, rubber laarzen, een warme overall en tuinhandschoenen. Het was 35 graden!Toen we weer naar de uitgang reden, zag ik ook nog wat leuks waarvan ik heel even dacht dat het een wedstrijd was, maar nee. Er ligt namelijk een enorm gazon en dat moet uiteraard gemaaid worden. Je zou verwachten dat dit met zo'n grote zitgrasmaaier zou worden gedaan maar niets is minder waar. Kijk maar....Het zee-aquarium

Een ander 'programma-onderdeel' was het zee-aquarium. Dit ligt in het enorme winkelcentrum in Bangkok en is heel interessant. Ik had gelezen dat je er rond 4 uur moest zijn als je wilde zien hoe de haaien gevoerd worden.

Voor de echte waaghalzen is het zelfs mogelijk om zelf de duikuitrusting aan te trekken en de haaien met de hand te voeren. Nou, mij niet gezien!

Het is wel fascinerend om te zien hoe dat gebeurt trouwens maar ook zeer gevaarlijk. De haaien wachten namelijk niet netjes hun beurt af en we hebben een paar keer gezien hoe sterk ze kunnen zijn. Een duiker had echt moeite om te blijven staan tussen deze hongerige dieren.

Het aquarium is werkelijk prachtig en er is van alles te zien van schattige zeepaardjes tot werkelijke zeemonsters zoals de 'giant spider crabs'. Dat zijn gigantische krabben die echt angstaanjagend zijn. Bert wilde mij op de foto zetten voor het aquarium maar zelfs met het glas ertussen liepen mij de kriebels over de rug dus dat ging niet door. Wat een griezels!

Wat ik heel interessant vond, waren de kwallen. Dit zijn echte 'kijk' dieren en beslist geen schatjes. In Australië bijvoorbeeld leeft een heel kleine kwallensoort die met een beet een volwassen mens kunnen doden. Deze soort is giftiger dan de giftigste slang. In ieder geval zijn ze mooi om naar te kijken en dat hebben we uitgebreid gedaan.Dat was een leuke en ontspannen middag.

Het huis van Jim Thompson

Dit is een must-see als je in Bangkok bent omdat Jim Thompson de plaatselijke held van Bangkok is. Nog interessanter is het, dat hij tijdens een wandeling op mysterieuze wijze is verdwenen en nooit meer is gevonden.

Wie was deze man en waarom was hij zo belangrijk? Jim Thompson was een Amerikaanse soldaat die na de Tweede Wereldoorlog in Thailand ging wonen. Op dat moment lag de handel van handgemaakte Thaise zijde eigenlijk stil en zaten de wevers zonder werk.

Jim Thompson zag er echter wel brood in en startte een bedrijf dat deze zijde exporteerde. Het was een groot succes en de handel bloeide weer op.

De zijde werd gemaakt door de plaatselijke bevolking in een buurt die nu nog steeds bestaat en die vanuit Jim's huis te zien is.

Toen Jim plotsklaps verdween, nam zijn familie het bedrijf over en werd de zijdeproductie meer en meer naar het buitenland verplaatst. Er is nu nog een bedrijfje over waar je kunt zien hoe de zijde wordt gemaakt.

Het huis is nu te bezichtigen en levert een bijzonder plaatje op want het ligt in het drukke Bangkok maar als je er binnen stapt, waan je je in een andere (rustige) wereld. Heel bijzonder en zeker een bezoek waard.Het weer

Het laatste waar ik over wil schrijven, is het weer dat we hadden tijdens onze vakantie. Over het algemeen was het zeer warm en was er 's avonds wat onweer maar op een middag ging het even heel erg tekeer.

Bert had net een massage gehad terwijl ik bij het zwembad een boek had liggen lezen toen het opeens begon te waaien....hard te waaien. Het werd ook donker en omdat het best wel een eindje lopen was om binnen te komen, besloten we het zekere voor het onzekere te nemen en naar de kamer te gaan.

Omdat we een balkon hadden, konden we vanaf daar de hele ontwikkeling van de onweersbui volgen. Eerst trokken hele grote wolken over die het zicht verminderden waarna de regen naar beneden kwam. Het goot echt en dat ging gepaard met onweer. Vanaf het balkon was het een prachtig gezicht totdat de bliksem ineens in de rivier voor het hotel sloeg en werd gevolgd door een ontzettende donderklap. Bert en ik stonden meteen binnen en hebben vanaf daar de bui afgewacht. Dat was schrikken!Gelukkig is dit maar een keer voorgekomen en hebben we de hele vakantie prachtig weer gehad en enorm genoten van het land, de vriendelijke mensen en het eten.

Geen opmerkingen: