Het is raar maar nu we nog maar een paar weken hebben tot de verhuizing naar Duitsland op 18 december, krijgen we haast om nog snel alles te zien wat we willen zien. We weten immers niet of we hier ooit nog eens terugkomen. Hong Kong ligt nu eenmaal niet naast de deur.
Een van de dingen die al heel lang op ons verlanglijstje stond, was een bezoek aan het Hong Kong Museum of History.
Dit museum ligt in Tsim Sha Tsui en is voor ons ver weg. Het kost ons al gauw 1 uur en 45 minuten om er te komen.
Vorige week hebben we echter besloten dat het nu toch maar eens moest gebeuren en stonden we op tijd op om erheen te gaan.
Het museum is redelijk makkelijk te vinden vanaf MTR station Tsim Sha Tsui of TST zoals iedereen hier zegt. Het was zo'n 10 minuten lopen. Dat was wel even zweten want het was zo'n 31 graden bij een hoge luchtvochtigheid.
Eenmaal aangekomen word je meteen al overvallen door de enorme grootte van het gebouw en de entreehal. De bureaucratie was trouwens ook iets waardoor we werden overvallen.
De toegangskaartjes (van 10 Hong Kong dollar dus super goedkoop) moesten we aan de ene balie halen. We wilden graag een audiotour en daarvoor moesten we naar de volgende balie. Toen we hadden betaald (20 Hong Kong dollar zonder borg of paspoort afgifte dus heel soepel beleid) moesten we naar de volgende balie om de apparaatjes daar af te halen. Dat kostte in totaal zo'n 10 minuten terwijl wij de enige klanten waren. Nou ja, waarschijnlijk functioneert het systeem prima als er massa's mensen binnenkomen.
Na een korte stop bij de cafetaria en de toiletten, gingen we naar binnen. Er zijn verschillende ruimtes met verschillende thema's dus als je iets niet wilt zien, kun je dat overslaan en doorgaan naar het volgende thema. Wij hebben echter braaf de route gevolgd en alle 8 thema's doorlopen.
In totaal waren we zo'n zes uur in het museum en hebben onze ogen uitgekeken.
Galerie 1: het landschap
Dat was direct een indrukwekkend begin. Er was veel uitleg over hoe Hong Kong er 400 miljoen jaar geleden uitzag, wat voor gesteentes er ook nu nog te vinden zijn van die tijd, wat voor planten er groeiden en wat voor dieren er leefden. Dat was ook allemaal uitgebeeld met levensgrote modellen dus je had echt het idee dat je door de (weliswaar nagemaakte maar toch) natuur liep.
Zo was er een model van de moonbear, die jullie kennen uit mijn eerdere artikeltjes, maar ook de Aziatische tijger en de python. Deze griezel gedijt hier nog steeds heel goed en waarschijnlijk kennen jullie het verhaal wel van de vrouw die vorig jaar winter haar hondje uit de bek van een python heeft gered. Dat was praktisch bij ons om de hoek.
Ook hangen er als je bij ons in de buurt in de 'jungle' loopt waarschuwingsborden dat je op de paden moet blijven. Het schijnt zo te zijn dat de pythons weten waar mensen lopen en wegblijven bij de paden (geen idee of dit echt zo is). In ieder geval zijn ze daar uiteraard beter zichtbaar dan in het struikgewas. Ik heb er gelukkig nog nooit een in het wild gezien hier en ik hoop van harte dat ik dat zo kan houden.
Wat wij niet wisten, is dat Hong Kong voornamelijk is gevormd door een heleboel vulkanen die er overigens ook voor hebben gezorgd dat het landschap hier jarenlang in een woestij was veranderd omdat alles verbrandde. We spreken nog steeds over enkele miljoenen jaren geleden.
De vele eilandjes die bij Hong Kong horen, laten zich verklaren door het stijgen van de zeespiegel. Hierdoor verdwenen grote stukken land onder water en wat we nu kunnen zien, zijn eigenlijk bergtoppen.
Er was een korte film over de verschillende gesteenten die te vinden zijn in Hong Kong en wat ik daar interessant van vond, is dat je hier gesteente vind in de vorm van verticale kolommen die heel dicht tegen elkaar aanstaan. Dat ziet er vreemd en een beetje onwerkelijk uit. Maar wat blijkt nu: oorspronkelijk waren dit horizontale lagen die echter door alle vulkaanuitbarstingen langzaam rechtop zijn komen te staan.
Galerie 2: pre-historisch Hong Kong
Dit gedeelte was aardig met een heleboel voorwerpen die gevonden zijn in Hong Kong, zoals messen, stukjes textiel en rotstekeningen.
Galerie 3: de dynastieën: van de Han tot de Qing dynastie
Wat interessant was aan dit thema was het onstaan van de ommuurde steden, zoals Kowloon Walled City. Er zijn nog een paar plaatsen op de New Territories waar je dit kunt zien.
Galerie 4: Bevolkingsgroepen in Hong Kong
In deze galerie wordt uitgelegd hoe de bevolking van Hong Kong is samengesteld. Er zijn van oorsprong namelijk vier bevolkingsgroepen die in Hong Kong leefden:
1. de zogenaamde Boat Dwellers;
2. de Hoklo;
3. de Punti;
4. de Hakka: deze mensen hebben een bijzondere achtergrond. Zij waren namelijk uitgenodigd om Hong Kong te bevolken nadat op last van de keizer iedereen de stad had verlaten vanwege oorlogsdreiging. Echter, toen de Hakka dat gast betekent, eenmaal aankwamen in Hong Kong, bleek dat de bevolking alweer was terug gekeerd naar hun huizen. De Hakka bleef niets anders over dan ergens anders woonruimte te zoeken en dat werd de New Territories. Vandaag de dag is dat nog veelal het geval en leven deze mensen een zeer sober bestaan. Karakteristiek aan de Hakka zijn hun hoeden: een grote rieten hoed waar een randje stof aan is gemaakt zodat de zon niet in de ogen schijnt. Wij zien ze hier veel als straatvegers.
Op de foto zie je nog meer informatie over deze bevolkingsgroepen
In deze galerie werd ook stil gestaan bij de vele tradities in Hong Kong, zoals de Chinese Opera (niet echt iets waar wij van houden maar het is een kleurig en luidruchtig spektakel), het zwevende meisje (waarbij een kind op een bepaalde manier aan een constructie wordt vastgemaakt zodat het lijkt of ze maar op 1 been staat) en traditionele trouwerijen.
De stoet met 'het zwevende meisje'
Dat laatste boeide me. We zijn zelf al getuige geweest van verschillende bruiloften en het was interessant daar iets meer over te weten te komen. Zo was het vroeger de gewoonte dat een bruid naar de bruidegom werd gebracht. De bruid werd op de rug van het bruidsmeisje naar een met kleden afgedekte draagbaar naar de bruidegom gebracht. De traditie schrijft namelijk voor dat de bruid de hemel niet mag zien en de grond niet mag raken voordat ze bij de bruidegom aankomt.
Voor de stoet uit werd dan graan gestrooid om kwade geesten af te leiden en als ze bij de bruidegom aankwam moest ze over een bassin met water of vuur stappen om te voorkomen dat kwade geesten haar zouden volgen in het huis van de bruidegom.
Een hele toestand en als je op de foto kijkt, zie je dat dat nou niet altijd comfortabel is geweest.
Galerie 5: De Opium oorlogen
Dit is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Hong Kong. De situatie ontstond doordat Engeland wel thee en zijde kocht van China maar eigenlijk niets had om als import weer aan te bieden totdat ze begonnen met de opiumhandel.
Op een bepaald moment liep dat echter totaal uit de hand en waren er zo'n 10 miljoen opiumverslaafden. Dat werd de keizer te gek en hij besloot zijn generaal in te laten grijpen door de opium te laten vernietigen (zie ook de foto). Dit was zeer succesvol maar uiteraard waren de Engelsen het hier helemaal niet mee eens en begonnen de Eerste Opiumoorlog. Het resultaat hiervan was dat alleen Hong Kong aan de Engelsen werd overgedragen en 5 andere vrijhandelszones beschikbaar waren.
Echter, zowel de Engelsen (die Hong Kong maar 'een waardeloze rots' vonden) als de Chinezen die vonden dat de generaal Hong Kong nooit had mogen aanwijzen als vrijhandelszone en zo schande over China had gebracht, waren niet tevreden met de resultaten.
Dat leidde tot de Tweede Opiumoorlog dat tot het beroemde verdrag leidde van 1898 waarbij de New Territories voor 99 jaar aan de Engelsen werd verpacht. De teruggave van Hong Kong aan China vond zoals jullie weten, in 1997 plaats.
Galerie 6: de geboorte van een stad
In deze galerie waren kleine winkeltjes nagebouwd die goed lieten zien hoe Hong Kong er rond 1900 uitzag. Indrukwekkend was de apotheek, die steen voor steen was afgebroken en weer opgebouwd in het museum.
Ook een riksja, een traditioneel theehuis en een dubbeldekkertram uit de jaren vijftig staan hier opgesteld.
Galerie 7: de Japanse bezetting
Wat veel mensen niet weten, is dat Hong Kong ook het slachtoffer is geweest van de Japanse bezetting. Het Kantonees werd vervangen door Japans, er was grote hongersnood en duizenden mensen zijn doodgemarteld.
Het ligt vandaag de dag bij oude mensen nog steeds heel erg gevoelig.
Galerie 8: de Moderne Stad en de terugkeer naar China
Deze galerie liet veel zien over de textielindustrie en het leven in de jaren vijftig maar ook werd aandacht besteed aan de grote brand die in de jaren zestig duizenden mensen van hun huis beroofden.
Deze brand leidde tot de grootschalige bouw van appartementencomplexen die ontzettend klein waren maar voor veel mensen een enorme verbetering waren.
Het laatste waar aandacht aan besteed werd, is de teruggave van Hong Kong aan China (technisch gezien viel Hong Kong eiland niet onder het verdrag trouwens). De plechtigheid rondom de overdracht werd getoond.
Wat ontbrak, was aandacht voor SARS dat een grote impact had op het dagelijks leven in Hong Kong.
Ook aan de periode van de laatste keizer en Mao werd relatief weinig aandacht geschonken terwijl dat toch een grote ommekeer teweeg heeft gebracht. Wellicht dat dit niet zo voelbaar was in Hong Kong.
Al met al was het een geweldige middag waar we onze ogen uit hebben gekeken en veel hebben opgestoken over de geschiedenis van Hong Kong.
Wij kunnen gelukkig gewoon doorgaan..
13 jaar geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten