woensdag 26 september 2007

Zomervakantie op Bali (2)

En hier is dan deel 2 van ons vakantieverslag. We hebben namelijk niet alleen maar geluierd en genoten van het prachtige Como Shambala estate, we hebben ook een paar uitstapjes gemaakt. Toevalligerwijs waren dat drie uitstapjes die met dieren te maken hebben.

Elephant Safari Park

Het eerste uitstapje was naar het Olifanten Safari Park. Dat lag op slechts 20 minuten rijden van het hotel en dat konden we dus mooi op een middag doen.

Het park huisvest een aantal Sumatraanse olifanten, dat zijn de kleinste olifanten ter wereld. Ze komen van oorsprong niet op Bali voor maar leven daar in het reservaat omdat ze gered zijn op Sumatra, waar overigens ook een reservaat is.

De olifanten worden getraind wat niet alleen leuk is maar ook zeer nuttig omdat de olifanten zich anders zouden gaan vervelen met alle nare gevolgen van dien. Van de training wordt een kleine show gegeven waarbij ook wordt uitgelegd waar olifanten goed in zijn (sterk, intelligent) maar ook waar ze niet van houden (hoogtes).


Dan is het tijd voor een rit op een van de olifanten. Klinkt leuk maar het is toch wel een beetje griezelig. Ook al zijn het de kleinste olifanten, ze zijn toch redelijk groot. Sowieso rijst de vraag: hoe kom ik erop? Dat doe je van bovenaf: je stapt met een been tussen de schouderbladen van de olifant en dan laat je je rustig op het bankje zakken. Vervolgens laat je het buitenste been bengelen en zet je het binnenste been tussen de schouderbladen. Ik geef toe, het is geen gemakkelijke houding en na 30 minuten op de olifant ben je echt blij dat je eraf kan.


HOOOOG!

Dat is overigens niet alleen vanwege de houding; ook je rug heeft heel wat te lijden. Elke keer als de olifant een stap zet krijg je een zwiep onder in je rug en dat voel je best. Maar een belevenis is het wel. Je zit mooi hoog en in tegenstelling tot een paard, loopt een olifant vrijwel geruisloos. Geen wonder dus dat ze ook wel in oorlogen werden ingezet. Bovendien zijn olifanten ongelooflijk sterk.

Na afloop van de rit mochten we 'onze' olifant bedanken en haar bamboescheuten voeren.

Daarna nog even aaien hoewel je beter van schrobben kunt spreken. De huid van een olifant is namelijk zeer dik, ruw en beplant met stugge haren. Ons aaien voelt de olifant nauwelijks dus als je hem of haar een plezier wilt doen moet dat met wat meer kracht gedaan worden.


Al met al een leuke middag!Sacred Monkey Forest Sanctuary


Een ander leuk uitstapje was naar het Apenpark. Eigenlijk is dat niet de juiste benaming want wat in dit park centraal staat, zijn de drie tempels die in het park staan. De apen zijn heilig en leven daar al sinds jaar en dag. Dit betekent dat ze wild zijn en dus niet te controleren zijn. Om mensen te beschermen, lopen er allerlei oppassers rond die ervoor zorgen dat er geen ongelukken gebeuren.

Hoezo ongelukken? Nou, je kunt bij de ingang en op verschillende andere punten in het park bananen kopen. Die kun je aan de apen voeren en dat is heel leuk. Als je je aan de regels houdt. Het is namelijk zo dat zodra de apen de bananen hebben gezien, ze ze koste wat kost willen hebben. Daarbij wordt geweld niet geschuwd zoals we zelf hebben kunnen zien.ZEER SCHERPE TANDEN!
Wij hadden van de chauffeur dan ook het advies gekregen om geen bananen te kopen maar gewoon door het park te wandelen en de apen te bekijken. De apen lieten ons ook met rust maar je moest niet te lang ergens gaan zitten want dan kwamen ze al neuzen.

Al met al hebben we zo'n anderhalf uur rondgewandeld en een paar leuke apenfoto's gemaakt. Kijk maar......


Oh ja, er waren ook nog de tempels. Heel eerlijk gezegd vonden we die nou niet zo interessant. Alleen de panelen op de deuren van de tempels waren werkelijk prachtig. Hier is een voorbeeld.Bali Birdpark

De volgende attractie had alweer met dieren te maken. Dat was niet zo gepland maar op Bali speelt de natuur nu eenmaal een centrale rol in het leven van de mensen en dus vind je veel attracties die daarmee te maken hebben.Het vogelpark dus deze keer en dat was absoluut het leukste uitstapje van allemaal. Op een half uurtje rijden van het hotel, op de weg van Ubud naar de luchthaven, vind je dit park dat een keur aan tropische vogels heeft.Het leuke is dat er relatief weinig vogels alleen in kooien zitten maar er des te meer in grote volieres leven waar je vrij tussendoor kunt lopen. De vogels zijn niet echt schuw zodat je ze van dichtbij kunt bekijken en mooie foto's kunt maken.


Daarnaast waren er twee demonstraties waar verschillende vogels vrij rondvliegen. Dat was werkelijk prachtig en indrukwekkend.Je kon ook met de vogels op de foto en dat liet ik me geen twee keer zeggen. De roofvogels zijn best sterk en die moest je dus ook via de veter aan de poten goed vasthouden. De ara's zijn hartstikke brutaal: eentje zat steeds aan mijn oor te knagen (heel pijnlijk), een andere had het op mijn horloge voorzien ('leuk knopje, kan dat eraf???'). Maar het was echt heel leuk en omdat het niet zo druk was, kon je heerlijk op je gemak rondlopen in het ook nog eens prachtige park. Precies wat je wilt als je op vakantie bent!


Wordt vervolgd......

Geen opmerkingen: