zondag 15 juni 2008

Keek op de week

Er gebeurt van alles tegelijk op dit moment:


1. het slechte weer dat maar aanhoudt;
2. Euro 2008;
3. Lai See en dokter David;
4. Walvishaai in Hong Kong;
5. Buteyko


Het slechte weer

Zoals ik in de opsomming al vermeldde, houdt het slechte weer maar aan. We hebben geen black rainstorm signaal meer gehad maar wel zware regenval en zware onweersbuien. Wat ik de vorige keer nog niet wist toen ik m'n stukje schreef, was dat er een dorpje, Tai O op Lantau van de buitenwereld was afgesloten en dat veel huizen gedeeltelijk onder de modder waren bedolven. De weg naar het dorp zal vandaag weer gedeeltelijk geopend worden maar het schijnt een behoorlijke ravage te zijn. Het is het oudste vissersdorpje van Hong Kong en normaal gesproken een goede trekpleister voor toeristen maar nu zijn veel bewoners geëvacueerd omdat ook dit weekeinde weer veel regen werd verwacht en dat ook weer tot landverschuivingen zou kunnen leiden.

Er is inderdaad weer veel regen gevallen, vergezeld van verschrikkelijk zwaar onweer dus dat was geen overbodige actie. Ik werd gisternacht wakker omdat ik dacht dat de airco plotseling veel lawaai maakte; dit bleek de regen te zijn. Het spoelde letterlijk en dat kun je ook zien. De regen gaat dan als een waterval van de trappen in de tuin naar beneden en er vormt zich bovenaan de trappen zelfs een laagje water van een centimeter omdat de afvoer het zo snel niet kwijt kan.

Er vinden nog steeds landverschuivingen plaats. Iets verderop proberen ze de wand bij elkaar te houden omdat daar ook al delen zijn gaan schuiven en er bovenop die helling een blok huizen staat. In de bergen achter ons huis kun je op een van de hellingen een lichte, brede strook zien wat erop duidt dat ook daar een heel stuk aan het schuiven is gegaan. Een heleboel wandelroutes zijn daarom ook afgesloten omdat het te gevaarlijk is. Een heftig regenseizoen dus dit jaar. Heel heftig.

Euro 2008

Voor de lezers in Europa een leuke happening en voor mij een groot gemis. Bert is nu in Duitsland voor zijn project en had het niet beter kunnen timen. Hij kan alle wedstrijden op een normale tijd bekijken. Voor deze die-hard Oranje fan echter, betekent dit evenement dat ik midden in de nacht moet opstaan en dat doe ik dus. Twee keer ben ik nu opgestaan om half drie 's nachts om onze jongens toe te juichen en gelukkig was het niet voor niets!

Ik kon na de eerste wedstrijd tegen Italië bijna niet slapen omdat ik zo blij was. De volgende dag had ik op het werk geen enkel probleem om wakker te blijven: wat een sublieme wedstrijd! Tegen Frankrijk was het voor mij en de andere Nederlanders in Hong Kong gelukkig beter gepland, op vrijdag. Na een hele werkweek was het wat moeilijker om om half drie op te staan maar ook die wedstrijd bleek weer de moeite waard en Oranje heeft zich direct geplaatst voor de volgende ronde. Eindelijk lijkt het weer eens de goede kant op te gaan! Deze week is Roemenië aan de beurt en ik hoop dat ze zich blijven concentreren op goed voetbal en de winst en niet verslappen. We zullen zien.
In Hong Kong leeft het voetbal matig, zelfs bij ons op kantoor. Dat is ook logisch natuurlijk. Hier leeft de Asian Cup veel meer. Desalniettemin wordt er veel gedaan om wat sfeer te creëren. We zijn allemaal ingedeeld bij een van de deelnemende teams zodat iedereen er toch wat meer mee bezig is en dat werkt aardig.

Ons team heeft een pool gestart (ik sta tot nu toe bovenaan, yes!) dus iedereen die daar aan meedoet, is automatisch heel erg met het EK bezig.

Tenslotte heb ik volgens goed gebruik dat tijdens het WK is geïntroduceerd, mijn bureau in het oranje gedoopt en dat trekt nogal de aandacht. Ik heb het niet eens zo wild gemaakt met 6 oranje ballonnen, een boa, een t-shirt met 'Big fan of Holland' erop en nog een paar kleine andere decoraties maar het gaat rond als een lopend vuurtje en dat is ook de bedoeling.

Toch is het wel raar om zo'n toernooi vanuit Hong Kong te volgen. Zit je daar midden in de nacht in je pyjama in de kamer, buiten alles donker en doodstil naar zulke geweldige wedstrijden te kijken. Ik zal me dit nog lang herinneren. En ik denk maar zo dat het bij de Olympische Spelen een stuk makkelijker is om alles te volgen want dan is alles wel in onze tijdzone. Nu maar hopen dat onze atleten het dan ook weer goed zullen doen.

Lai See en dokter David

Daar kan ik heel kort over zijn: dat gaat niet samen. Lai See moest zijn laatste vaccinatie hebben om hem te beschermen tegen allerlei kattenziektes en daarvoor kwam onze vriendelijke dierenarts David, langs. Hij heeft het geweten!

Ik had Lai See keurig voor hem opgehaald en voordat ik hem overhandigde zei ik nog dat hij ondanks zijn zeer jeugdige leeftijd al aardig sterk is en behoorlijk van zich af kan bijten. Dokter David had echter het beeld van een schattig kitten in zijn hoofd en mijn waarschuwing 'zou wel meevallen'.

Dus niet. Ons lieve, schattige en speelse kitten veranderde in 1 seconde in een ongrijpbaar, harig monster dat al grommend en blazend van zich afsloeg en David ertoe dwong hem los te laten. David had ineens door dat mijn waarschuwing niet helemaal ongegrond was maar aan mij nu de taak om ons 'schatje' weer te lokaliseren en opnieuw te overhandigen voor zijn prikje. Dat duurde ongeveer een kwartier omdat hij zich zodanig goed had verstopt dat ik hem werkelijk niet kon vinden. Gelukkig zag ik hem in een flits van de ene naar de andere schuilplaats sprinten en toen had ik hem.

We besloten dat ik hem maar beter vast kon houden en geruststellen en dat werkte uitstekend. David besloot om de algemene check-up maar te beperken tot mijn eigen update en een snelle blik in de oren en ogen zodat ons monstertje weer vrijgelaten kon worden. Ik was drijfnat van het zoeken naar Lai See (we hebben nooit de airco aan in alle kamers) en had een wond aan mijn teen van zijn sprint uit de armen van David maar achteraf moest ik er wel om lachen. Ik hoop dat David dat ook kan! Zeker is dat hij zich voor zijn volgende bezoek beter zal voorbereiden.Walvishaai in Hong Kong

Iedereen die weet wat een walvishaai is, weet dat het ongevaarlijke maar met uitsterven bedreigde zeedieren zijn. Ze kunnen behoorlijk groot worden en voeden zich met plankton en kleine zeedieren. Voor de mens totaal ongevaarlijk maar vooral fascinerend om te zien.

Vorige week zat er een walvishaai in de netten van een stel vissers. Je zou dus denken dat ze het dier zouden lossnijden en vrijlaten. Fout, dit is Hong Kong en waar draait het om in Hong Kong? Juist, geld. Dit was een grote vangst en een grote vangst betekent veel geld.

Het dier werd dus vastgesnoerd aan de boot en te koop aangeboden. Verschillende instanties sprongen er echter tussen om het dier vrij te laten maar het duurde uren voordat er werkelijk wat gebeurde (Lang leve de bureaucratie in Hong Kong). De vissers wilden van geen wijken weten en gingen pas overstag toen een marktkoopman het niet langer kon aanzien en omgerekend 200 euro bood om de haai vrij te laten. Eind goed, al goed dacht iedereen.

Helaas liep het anders af. Het dier had al uren onder hoge stress doorgebracht en is drie dagen laten dood gevonden.

Nu is de hele stad in rep en roer omdat het natuurlijk belachelijk is dat dit gebeurt. Er zijn geen regels voor het binnenhalen van beschermde dieren (net zoals er nog steeds beschermde vissoorten op de menu's te vinden zijn) en de eindeloze bureaucratie hier is de haai uiteindelijk fataal geworden.

De mensen willen dat er snel regelgeving komt om deze diersoorten te beschermen maar tot nu toe zie je alleen maar ingezonden brieven van lezers en natuurbeschermingsorganisaties en houdt de overheid zich op de vlakte. Kortom, er gebeurt niets en zoals ik al vaker heb geschreven, blijft het lot van bedreigde diersoorten en de natuur in het algemeen onzeker. Jammer, jammer, jammer.

Overigens is er ook nog heel slecht nieuws over een dier dat hier wel met man en macht wordt beschermd: de panda. Vanmorgen stond in de krant dat naar schatting twee derde van alle in het wild levende panda's zijn omgekomen, gewond zijn of door hongersnood worden bedreigd. Dat laatste komt doordat veel bamboe na een aardbeving gaat bloeien wat het sterven van de plant inluidt. Aangezien bamboe alles is wat een panda eet, is dit rampzalig.

In het wild leven geschat nog zo'n 1600 panda's en als dat bestand tot een derde wordt terug gebracht, wordt de situatie uiteraard nog kritischer dan die al was....

Buteyko

Iets compleet anders nu. Een collega vertelde dat hij begonnen was met therapie om zijn ademhaling te verbeteren. Dit gaat volgens de leer van de Russische dokter Buteyko. Het principe is eigenlijk heel simpel: als je je ademhaling verbetert, kun je een heleboel problemen aan de luchtwegen zoals astma en allergieën maar ook andere problemen reduceren of oplossen.

Nu loop ik al jarenlang standaard met een neusspray in mijn tas omdat mijn neus altijd dicht zit en ik in no-time een voor- of bijholteontsteking krijg en dus was ik geïnteresseerd. Op de website staat een heel eenvoudig testje om te zien hoe het zit met je ademhaling. Je moet daarvoor rustig door je neus in- en uitademen en dan kijken hoe lang het duurt voordat je aandrang krijgt om te gaan ademen. Als je zonder enige drang of dwang 30 seconden haalt, zit het redelijk goed. 60 Seconden wordt gezien als optimaal.

Ik deed het testje en kwam niet verder dan 15 seconden. Na het verdere verloop van de therapie bij mijn collega te hebben gevolgd en te hebben gehoord dat zijn klachten aanzienlijk afnamen, besloot ik de therapeut te mailen voor een afspraak.

Ik ben onderhand een drietal sessies verder en kan zeggen dat het werkt. Ik ben er nog lang niet maar ik kan al verbeteringen vaststellen. Het eerste waar ik aan moest werken was dat je altijd door je neus moet ademhalen, ook tijdens het sporten. Verder moet je je mond altijd gesloten houden tenzij je eet of praat natuurlijk. Dat lijkt heel eenvoudig maar is het helemaal niet.

Dan moet je zorgen dat je niet over je borstkas ademt maar over het ik noem het maar ademcentrum, dat in het driehoekje onder je ribbenkast ligt.

's Nachts wordt de mond afgesloten door middel van speciale tape, moet je op je linkerzij slapen en als je neus verstopt zit, moet je vanaf de heup een helling van zo'n 15 graden maken zodat je iets omhoog ligt.

Tot slot moet je drie keer per dag bepaalde ademroutines uitvoeren om je ademhaling te veranderen, te verbeteren en je vooruitgang te meten.

Aan de basis staat het principe dat de moderne mens door de vele stressfactoren van het huidige leven, te veel zuurstof inademt (vaak door de mond en over de borstkas) en te weinig CO2. De CO2 is echter nodig om het zuurstof in je lichaam te vervoeren. Doe je dat niet goed dan komt de zuurstof eenvoudig weg niet aan op de plekken waar het nodig is. Daardoor krijg je allerlei klachten die variëren van de welbekende allergieën tot depressie, hoofdpijnen, verkoudheden, concentratie- en slaapstoornissen.

Ik doe nu dus dagelijks de routines en heb al wat verbeteringen geboekt. Mijn neus is nu eigenlijk altijd open, ik heb minder slaap nodig (erg handig met het EK nu!) en als ik toch hoofdpijn krijg, is het minder hevig en kan ik het snel beheersen door wat organisch zeezout te kauwen.

Het klinkt allemaal erg simpel en in feite is het dat ook maar geloof me als ik zeg dat het werkt.

Voor iedereen die hierin geïnteresseerd is, is hier de website: http://www.buteykoasia.com/

Geen opmerkingen: