zondag 28 oktober 2007

Beijing/ Peking (2)

Op dag twee van onze trip naar Beijing moesten we vroeg uit de veren want De Muur en het Zomerpaleis stonden op het programma. In dit deel kun je wat lezen en zien over De Muur.

De Muur

Vanaf Beijing kun je op verschillende plekken De Muur op: je kunt bij Badaling erop maar dat schijnt buiten dat het super toeristisch is en je kennelijk van de verkopers De Muur niet meer kunt zien, niet zo'n mooie plek te zijn.

Dan is er nog Simatai, dat ligt 110 kilometer van Beijing af en schijnt adembenemend mooi te zijn maar ook heel moeilijk te beklimmen.

Wij hadden daarom gekozen voor Mutianyu. Dat ligt weliswaar zo'n 70 kilometer vanaf Beijing maar scheen heel mooi te zijn.

In plaats van met een touroperator mee te gaan, waren we van alle kanten geadviseerd om dat vooral niet te doen. De meeste operators zijn namelijk in handen van de Chinese overheid en hebben als hoofddoel om geld aan hun klanten te verdienen door ze linea recta naar de shops en restaurants te leiden. Er is vaak niet zoveel tijd voor de bezichtiging maar overmatig veel tijd voor de shops.

Wij hadden daarom een auto met chauffeur van het hotel geregeld en konden zo doen en laten waar we zelf zin in hadden.

Om acht uur 's ochtends gingen we op weg. Het was alweer prachtig zonnig weer en de hele tocht was genieten met prachtige plaatjes van het platteland en de bergen.

Na anderhalf uur waren we ter plaatse en konden we na de gebruikelijke plaspauze van ondergetekende, met de kabelbaan omhoog. Dat is geen overbodige luxe want hoewel je in mum van tijd boven bent, is het een behoorlijke hoogte.

Eenmaal boven moet je zelf met de benenwagen verder en je moet fit zijn, dat kan ik jullie wel vertellen! Niet alleen moet je heel wat treden op, de treden zijn ook nog eens ongelijk dus soms moet je enorme stappen nemen en soms hele kleine. Je kunt dus niet half slapend rondlopen want dat kost je waarschijnlijk een enkel.

Maar goed, na een paar minuten klauteren waren we eindelijk boven en het was prachtig. Echt adembenemend mooi. Aan onze beide kanten was De Muur dus we konden ofwel naar boven ofwel naar beneden. Wij kozen voor de makkelijke weg naar beneden maar zoals vermeld, je moest al je aandacht erbij houden anders verstapte je je.

Sommige stukken zijn ook nog eens heel erg steil en toen we weer terug naar boven gingen, moest ik op een gegeven moment bijna op handen en voeten verder.

Een stukje geschiedenis

Wat is dat nu eigenijk, de Chinese Muur? Iedereen kent het wel maar waarom werd hij gebouwd en door wie?

In de zevende eeuw voor Christus werd begonnen met de bouw en het duurde maar liefst twee millenia voordat de bouw compleet was.

In eerste instantie werd er gebouwd door krijgsheren om hun territorium te verdedigen. Toen keizer Qinshihuang aan de macht kwam en China verenigde, besloot hij deze muren te verbinden en nieuwe stukken toe te voegen, waardoor er een muur van 5000 kilometer ontstond. Latere generaties bouwden verder om zich te verdedigen tegen invasies en op z'n hoogtepunt mat De Muur maar liefst 5660 kilometer.

Er werd niet zomaar gebouwd: afhankelijk van de klimaatomstandigheden werden andere bouwmaterialen gebruikt. Ook werden doorgangen op strategische punten gebouwd evenals wachttorens. De laatsten werden zo gepland dat bij alarm rooksignalen konden worden gegeven die snel tot een mobilisatie van het leger in Beijing konden leiden. Daarnaast konden ze vanaf deze torens tot in de wijde omtrek de boel in de gaten houden.

Foto's

Ik wil verder eigenlijk verder niets meer schrijven over De Muur omdat je het gewoon moet zien. We hebben er een goede vier uur besteed en hebben genoten van het fenomeen, het uitzicht, de prachtige natuur en de rust. Kijk maar.


1 opmerking:

Gledwood zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.