zaterdag 29 maart 2008

LA Galaxy in Hong Kong

Een paar weken geleden kregen we het nieuws dat LA Galaxy, het team waar David Beckham en Ruud Gullit voor werken, naar Hong Kong zou komen voor een wedstrijd tegen het gelegenheidselftal van Hong Kong.

We konden via het werk kaartjes krijgen voor 380 Hong Kong dollar (ongeveer 35 euro) per stuk, de gewone prijs. Dat was best duur voor een toch wel B-elftal maar goed, je wilt David Beckham ook wel eens zien spelen.

Wij hadden hem al eens eerder gezien maar dat was als privépersoon toen hij naar het adidas hoofdkantoor in Duitsland kwam. Toen stonden we op maar een paar meter afstand en afgezien van het feit dat hij mascara op had (wat totaal overbodig was; dat heeft hij namelijk echt niet nodig!) was iedereen het erover eens dat hij er niet alleen zeer goed uitziet maar ook erg sympathiek is.

Enfin, wij hadden dus kaartjes voor de wedstrijd en dus togen we op zondag 9 maart naar het Hong Kong stadion. Wat ons direct al opviel, was dat het bij lange na niet was uitverkocht. De hoofdtribune was nagenoeg leeg. Omdat je vanaf daar uiteraard beter zicht hebt, vroegen we wat de prijs was voor die tribune. Dat was even slikken; 980 Hong Kong dollar (95 euro)! Voor de gemiddelde Hong Konger is dat echt ver boven budget en ook wij vonden dat veel te veel. Dat hebben we bij Ajax ook nooit betaald en daar hadden we hele mooie plaatsen.

De wedstrijd
Waar het door kwam, weet ik niet maar het was in een woord knudde. Het gerucht ging dat de heren van LA Galaxy de avond ervoor aardig waren doorgezakt in Hong Kong en ik hoop maar dat dat waar is. Van het hele elftal was er maar een die goed speelde en dat was Xavier, een voormalige speler van het Frans nationaal elftal (als ik het goed heb) en beroemd vanwege zijn geblondeerde kroeshaar.

De rest leek gewoon nergens naar. Ik heb alle respect voor Beckham hoor maar als je aanvoerder bent en jij bent altijd in een soort geïsoleerde positie en ver van de rest van je team verwijderd, dan snap ik niet hoe je een team kunt aanvoeren, tenzij je behept bent met telepathische gaven. Het was heel ergerlijk om te zien hoe het allemaal niet draaide.

Wat ook duidelijk afgesproken was, was dat de heren van het Hong Kong team Beckham geen haar mochten krenken. Ze bleven dus op respectabele afstand en zo kon Beckham zich vrij bewegen. Echt bespottelijk want normaal gesproken dek je zo iemand natuurlijk behoorlijk.

Bij een actie liet een speler van Hong Kong zich even gaan en haalde Beckham neer wat hem op een werkelijk dodelijke blik van het 'slachtoffer' kwam te staan.

De sfeer
Omdat je instelt op een mooie wedstrijd en niet op amateurvoetbal van je favoriete team, begin je je op een gegeven moment af te vragen wat je daar nog doet. Maar het was prachtig weer en we zaten op een tribune tussen allemaal hardcore Hong Kong fans die het uitstekend naar hun zin hadden want het plaatselijke team leek niet onder de indruk van het sterrenelftal en begon steeds uitdagender te spelen. Het kwam zelfs tot scoren en Ruud Gullit wond zich zichtbaar op.

Het enthousiasme van de Hong Kong fans werkte aanstekelijk. De mensen om ons heen hadden levendige discussies die ons aan onze tijd op de Ajax-tribune deden denken. Wij waren op slag voor het team van Hong Kong en deelden de vreugde van de fans bij de goede passes en acties op het veld van hun team.

Het werd op het laatst nog spannend ook want LA Galaxy kwam na een achterstand toch terug en de wedstrijd eindigde in 2-2. Dat was toch wel teleurstellend want het Hong Kong team had absoluut recht op de zege.

Toen werd er echter besloten dat er penalty's moesten worden genomen om de uiteindelijke winnaar te bepalen. De spanning liep op en stand was gelijk totdat er een penalty werd gemist door LA Galaxy. Hilariteit alom in ons vak uiteraard maar we moesten nog wachten tot de laatste penalty. Gelukkig hield Hong Kong het hoofd koel en mochten zij de beker mee naar huis nemen, zeer verdiend!

Al met al dus toch een geslaagde middag en een heleboel foto's van de voor mij nu toch wel enigszins gevallen ster, David Beckham. Hij is weer terug in het nationaal elftal van Engeland maar ik ben benieuwd of dat niet te hoog gegrepen is. We zullen zien.

Wat LA Galaxy betreft, denk ik dat Ruud Gullit er wel een paar grijze haren bij zal krijgen voordat dit elftal een beetje begint te draaien. Er is nog heel veel mis in het basisspel waarbij spelers elkaar letterlijk voor de voeten lopen en er zal hard aan getrokken moeten worden. Wij wensen hem daarbij veel succes.

Op de foto: je kunt altijd nog een film kijken als de wedstrijd tegenvalt! Dit is nu echt iets voor Hong Kongers.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Monitor de LCD, I hope you enjoy. The address is http://monitor-de-lcd.blogspot.com. A hug.