zondag 6 mei 2007

Alles is mogelijk in Hong Kong

Veel mensen hebben ons hier gezegd: 'Alles is te krijgen, echt alles als je maar wilt betalen'. Dat dat waar is, kunnen wij zo langzamerhand wel bevestigen. Drop? Kun je kopen bij de Citysuper (een luxe supermarkt). Stroopwafels of een flesje advocaat? Ja hoor, goed verkrijgbaar. Afgelopen vrijdag kwamen we zelfs onvervalste Nederlandse eierpannenkoekenmix in de schappen van onze 'eigen' supermarkt in Sai Kung tegen. Alles stond in het Nederlands erop. Eerst stonden we echt HEEL verbaasd te kijken maar later sloeg dat om in de vraag: 'Hoe gaan ze dit verkopen'? Er is immers geen Chinees die kan lezen hoe je dit moet bereiden. Misschien moeten we onze hulp bij het vertalen maar aanbieden! Het is grappig en staat niet op zichzelf, er zijn talloze voorbeelden van de internationale omgeving die Hong Kong is.

Maar goed, daarover schrijf ik een andere keer wel weer. Ik wilde het deze keer hebben over iets dat ik werkelijk nooit had verwacht in Hong Kong maar onze bedrijfsslogan 'Impossible is nothing' lijkt voor Hong Kong gemaakt.

Want wat hebben wij meegemaakt in september 2006? Ons bedrijf houdt kantoor in Cityplaza 4. Dat is een gebouw in Tai Koo Shing en zit boven een redelijk grote shopping mall. Zo heet een winkelcentrum (van formaat) hier. Elke zichzelf respecterende mall heeft met enige regelmaat een 'event'; iets bijzonders om mensen aan te trekken. En echt, hiervoor worden alle registers open getrokken. Complete decors en podia worden opgebouwd waar dansvoorstellingen of muziekoptredens zijn. Heel indrukwekkend en kosten noch moeite worden gespaard om dit echt aantrekkelijk te maken en veel publiek te trekken.

Wat echter met kop en schouders boven al deze events uitstak, was het ijsspektakel dat hier georganiseerd werd. Midden in de mall werd een hal opgetrokken waarin uit ijs gehouwde kunstwerkjes waren te bewonderen. Zoals gebruikelijk was dit niet klein, nee, het was van redelijk formaat. In de hal was het echt berekoud en rond het vriespunt. Nu moet ik even een stapje terug want is dit nu zo bijzonder? In Hong Kong wordt het hoogstens een keer 10 graden in de winter en dit vond plaats in september wanneer het buiten constant tussen de 28 en 33 graden is en 's nachts nauwelijks afkoelt. Dan kun je dit dus best bijzonder noemen.

Als je dat weet, kun je je ook voorstellen dat het publiek dat loopt te winkelen normaal gesproken niet met een dikke winterjas rondloopt. Rond die tijd zie je nog veel korte broeken en open schoenen. Maar niet getreurd: er wordt goed voor u gezorgd. Dit is immers Hong Kong en customer service staat hier zeer hoog in het vaandel.

Dus bij het betalen van de entree, kreeg iedereen een heerlijk warme winterjas uitgereikt, die gedurende de barre tocht kon worden gedragen. Nodig? Ja, kijk maar eens op de foto hoe koud ik het had. Ik geloof dat mijn glimlach enigszins 'bevroren' overkomt....en zo voelde het ook.Maar het was prachtig. Een echte sprookjeswereld was gecreëerd. Het was een zeer goede imitatie van het ijsfestival in Harbin, Japan.


Wel heel vreemd om daarna in de shopping mall terug te komen waar je eerst zowat een hartverzakking krijgt van het temperatuurverschil (20 graden met airco!) maar waar je ook ineens weer in de werkelijkheid staat.

Bert heeft overigens totaal geen probleem met de lage temperatuur en lijkt het zelfs prettig te vinden!

En als laatste attractie in de ijshal, een super ijsglijbaan. Niet ongevaarlijk trouwens want dat ging best hard naar beneden. Leuk!!!!

Was het duur? Nee, er was een leuk concept bedacht dat je zoveel kon geven als je wilde. De opbrengst ging namelijk naar een goed doel in China. Dat hadden wij ook nog nooit meegemaakt.

Wat gebeurde er na de tentoonstelling? Alles werd blokje voor blokje afgebroken. Normaal merk je daar niet veel van omdat er veel 's nachts wordt gewerkt aan dit soort dingen om het publiek zo min mogelijk te storen bij het winkelen. Dit was echter een klus van formaat en er is twee dagen continu aan gewerkt om alles af te breken. Het was een behoorlijk natte bedoening.

Is alles mogelijk in Hong Kong? Ja, alles is mogelijk in Hong Kong!Een kritische noot ter afsluiting, dat wel. Waarom? Dit is natuurlijk heel erg leuk allemaal maar als je goed keek wat er allemaal voor nodig was om het ijs op temperatuur te houden, dan werd je daar letterlijk koud van. Gigantische generatoren die ontzettend veel stroom nodig hadden om dit draaiende te houden. Daar kun je met het oog op het milieu natuurlijk wel een kanttekening bij plaatsen. Maar ook dat is Hong Kong.

Geen opmerkingen: