zondag 13 mei 2007

Hong Kong feitjes

Deze keer een berichtje met allerlei wetenswaardigheden over Hong Kong. Dit leek me leuk omdat we in het algemeen toch relatief weinig weten over Hong Kong. We weten dat het een grote stad is maar daar blijft het toch vaak wel bij.

Geschiedenis

Veel mensen denken dat Hong Kong 1 stad is maar dat is niet zo. Hong Kong bestaat uit grofweg 4 regio's. Het vaste land bestrijkt zo'n 1090 vierkante kilometer en de 234 eilanden tezamen zo'n 248 vierkante kilometer.

De regio's zijn: Kowloon, de New Territories (waar wij wonen), Hong Kong Island en dan zoals vermeld, de 234 eilanden.

Het land werd, denkt men, ongeveer 8.000 jaar geleden al bewoond. Er woonden voornamelijk vissers en was geen oord van betekenis. Pas toen de Europeanen handel begonnen te starten met het Verre Oosten begon de betekenis van Hong Kong te veranderen. Dat was in het midden van de zestiende eeuw toen de Chinezen door kregen dat de handel zeer lucratief kon zijn.

De allereerste Europeanen die zich op het vasteland mochten vestigen, waren de Engelsen die hun British East India Company (de grote concurrent van de VOC) in Guang Zhou vestigden. Dat betekende echter dat alleen de handelaren zich daar mochten vestigen. Hun families moesten op het eiland Macau blijven. De buitenlanders mochten ook geen Chinees leren uit angst voor schadelijke buitenlandse invloeden.

De handel die Engeland echter dreef, was vooral in stoffen en dat zag er niet zo goed uit. Er werd niet veel winst gemaakt. Totdat een andere, zeer lucratieve mogelijkheid zich halverwege de negentiende eeuw voordeed: opium. Dat leidde niet alleen tot veel inkomsten in China, er waren ook zeer veel drugsverslaafden (zo'n twee miljoen).

De Chinezen wilden hier een einde aan maken wat resulteerde in maar liefst twee oorlogen. Engeland onderhandelde uiteindelijk met succes over een stukje eigen land, Kowloon. Later, in 1898, toen het Chinese rijk begon in te storten, kwam daar de rest van het huidige Hong Kong bij. Het land werd gepacht van China tot 1997 (100 jaar dus) en zoals bekend, hoort Hong Kong sinds 1997 weer bij China.

Dat leidde in eerste instantie tot een uittocht van zowel expats als Hong Kong Chinezen, die bang waren dat het gedaan zou zijn met de vrijheden. Dat is echter niet gebeurd. Hong Kong heeft namelijk een 'status aparte' zou je kunnen zeggen. Achter Hong Kong staan de letters SAR. Dit betekent: Special Administrative Region wat die status aparte aanduidt. Hong Kong heeft ook een eigen bestuur onder aanvoering van de gouverneur die eens per zoveel jaar democratisch wordt gekozen.

Vandaag de dag

Op dit moment wonen er 7,6 miljoen mensen waarvan de meesten (98%) Hong Kong Chinees zijn. Daarna volgen de Filipino's (werken veel in de huishouding) met 300.000 mensen, de Amerikanen met 27.000 en dan de Engelsen met 22.000. Er zijn echter ook veel illegalen.

Enig idee hoeveel Nederlanders hier wonen? Het zijn er maar liefst 5.000.

Waar werken die mensen dan allemaal? Grote bedrijven die hier een vestiging hebben zijn Philips, ABN Amro, Heineken maar ook bedrijven als de HEMA hebben hier een kantoor.

Wonen

Je kunt hier prachtig wonen maar dat is slechts voor een selecte groep weggelegd omdat de huren hier vreselijk hoog zijn. Dat is in iedere grote stad wel zo maar hier is geen controle op de huisbazen (landlords). Het kan dus zo zijn, dat je huur van de ene op de andere dag wordt verhoogd. Als het je niet bevalt, kun je vertrekken. Ook de betrouwbaarheid van landlords wordt nogal eens besproken op het werk. Iedereen heeft wel iets waar hij of zij ontevreden over is.

Zo vertelde iemand van de Nederlandse Vereniging dat ze zich niet meer druk maakte over dingen die kapot gaan tenzij het echt ernstig is. Het bespaart een hoop frustratie, tijd en energie. Wij kunnen daar inmiddels over meepraten. Het huis is weliswaar nieuw maar er is al van alles kapot gegaan van een lekkende kraan en kapotte airconditioning (zeer vervelend met dit klimaat) tot een complete kortsluiting toen een lamp ontplofte.

Maar wat is dan duur wonen? Een voorbeeld:

Een secretaresse met 20 jaar ervaring verdient ongeveer 1700 euro bruto.
Een productiemedewerker verdient ongeveer 200 (ja, echt tweehonderd) euro bruto.

De inkomstenbelasting ligt rond de 20%

De huur voor een appartement van 55 vierkante meter in de buitengebieden ligt rond de 780 euro per maand. Wil je op Hong Kong Island wonen, dan kan de prijs oplopen tot het dubbele.

Als je dit weet, worden een paar dingen ineens duidelijk:

1. Hier delen veel mensen een appartement met elkaar;

2. Ex pats wonen in naar Hong Kong begrippen, grote huizen en worden standaard als rijk beschouwd;

Vervoer

Dat is super geregeld in Hong Kong. Er is een uitgekiend metrostelsel en in no-time ben je waar je zijn moet. Daarnaast zijn er nog de lijnbussen, de groene en de rode minibusjes en taxi's.

Taxi's zijn erg goedkoop hier. Je betaalt een starttarief van 1 euro 20 (buitengebieden) of 1 euro 50 en dan is elke kilometer 1 euro 20, respectievelijk 1 euro 50. Dat is dus echt geen reden om moeilijk te doen.
Een voorbeeld van een taxichauffeur met al zijn geliefde mobieltjes. Dit is geen uitzondering hier.


De minibusjes zijn ook handig als je weet waar je naartoe moet maar je moet wel enige lef hebben. De chauffeurs rijden namelijk als gekken. Er is weliswaar een systeem dat gaat piepen als de chauffeur te hard rijdt maar de rijstijl is soms echt wild te noemen. Wij rijden regelmatig achter een minibusje en voor mij is het soms echt een wonder dat mensen daar zonder botbreuken uitkomen.


Er zijn twee soorten busjes: de rode en de groene. Als ik het goed heb, stoppen de groene busjes alleen op de haltes. Dat betekent dus dat de rode overal stoppen waar iemand staat te zwaaien. Zo kan het dus gebeuren dat je om de vijf meter stil staat omdat er weer iemand wil opstappen. Uitstappen kun je dus ook overal en je gilt dan gewoon naar de chauffeur dat je eruit wilt. Als je daar 's ochtends achter zit, word je weleens moedeloos.

Maar echt, het vervoer is hier goed en efficiënt.

En dan nu het laatste onderwerp met feitjes:

Taal

De Hong Kong Chinezen spreken Cantonees en hoewel de officiele taal Mandarijn is, wordt dat in Hong Kong niet echt gesproken. Officieel kent iedereen het wel maar hier wordt het weinig gesproken. Ik vergelijk het weleens met Fries; alle Friezen kunnen Nederlands spreken maar over het algemeen gaat het in het Fries toch een stuk makkelijker (nietwaar, Frieze vrienden?).

Het Cantonees is echt een zeer moeilijke taal. Het zijn namelijk niet alleen de woorden en de uitspraak die moeilijk zijn, de taal kent ook verschillende intonaties. Zo heb ik geleerd het verschil te herkennen tussen 'oeps' en 'vind ik ook'. Het is hetzelfde woord maar met een andere intonatie.

Dit kan tot grote vergissingen leiden waarvan ik twee voorbeelden heb:

Ik heb geleerd te tot tien te tellen maar toen ik bij negen kwam, schoot mijn collega op me toe om te zeggen dat ik dat niet hardop mocht zeggen. Het blijkt namelijk dat het woord negen als je het verkeerd uitspreekt een scheldwoord is. Wat precies weet ik niet want niemand wil het me zeggen. Dat moet dus wel ernstig zijn. Ik waag me daar dus niet meer aan.

Het tweede voorbeeld kwam van mijn Indonesische collega. Hij zat aan een diner en wilde zijn tafeldame vragen of zij het gerecht met hem wilde delen (dat is heel gebruikelijk hier). Het bleek echter dat hij haar had gevraagd of ze met hem wilde slapen! Dat was uiteraard niet zo handig.
Zo, dat was een greep uit feitjes over Hong Kong. Er is uiteraard nog veel meer te vertellen maar ik wilde het licht verteerbaar houden en hoop dat het interessant was. De volgende keer weer wat meer 'belevenissen'.

2 opmerkingen:

Claudia zei

Wat leuk om te lezen dat jullie een paar jaar daar hebben gewoond en Hongkong heel goed beschrijft. Hoe de mensen zijn , gewoontes enz.
Wij zijn bezig om een kindje te adopteren uit Hongkong als alles goed gaat.

Groetjes Claudia uit Herzlake (ook duitsland )

Unknown zei

kow2 = negen
kow1 = lul (lichaamsdeel)

:)