maandag 21 mei 2007

Mid-Autumn Festival

China kent vele tradities en een van de eersten die we actief hebben meegemaakt, was het mid-autumn festival. Wat wordt daar gevierd?

Nou, eigenlijk is het een combinatie van maar liefst drie verschillende legendes.

1. Moon cakes

De eerste legende is die rondom de zogenaamde moon cakes. De meeste mensen (ook de Chinezen) zijn er niet zo weg van maar het is traditie en dus wordt het gegeten.
Wat is het?

Het is een soort ronde koek, vrij hoog zoals een rondo en ziet er ook een beetje zo uit. De inhoud echter is heel erg zwaar en als je er een in z'n geheel kunt opeten, ben je echt heel bijzonder. Ze zijn namelijk bijzonder heftig. De vulling is namelijk gemaakt van lotus- en sesamzaad. Er zit ook een gekookte eidooier in, meestal in zijn geheel. Dat samengevoegd, maakt dat je van een heel klein stukje meteen al vol zit. Gelukkig zijn er ook varianten die beter verteerbaar zijn maar die hebben met de traditie natuurlijk niet veel meer te maken. Rond het festival vind je de moon cakes overal en ook op kantoor staan ze overal en worden uitgedeeld.

Waar komt het vandaan?

Het verhaal gaat dat in er in de 14de eeuw een opstand tegen de Mongolen werd georganiseerd. Om iedereen te mobiliseren, werden briefjes in koeken gestopt om zo alle mede-patriotten in te lichten.

2. Fire Dragon Dance


In dezelfde periode is er de Fire Dragon Dance oftewel de vuurdrakendans. Dit hebben we zelf eens bekeken en dat was de moeite waard.


Wat is het?
Van stro wordt een 67 meter lange slang gemaakt en daarin worden wierookstokken gestoken. Die zijn redelijk groot, geven mega veel rook en geven de draak zijn mystieke uiterlijk. Een kop en staart zitten er uiteraard ook aan. In Causeway Bay in Hong Kong wordt op een bepaald tijdstip de dans gedaan. Nou ja, dans... Daarvan kun je niet echt spreken. Toen het publiek begon te juichen en joelen dat de draak eraan kwam, was het voorbij voordat ik er erg in had. Ze hadden het dus beter de Dragon Run kunnen noemen. Ze rennen namelijk met die enorme rokende sliert door de straten en wat je ziet, is enorm veel rook en daartussen zie je dan de draak. Best wel maf, dus. Aan het einde van de route, worden de wierookstokken uit de draak gehaald en aan het publiek gegeven die ze dan mogen uitmaken en houden. Dat heeft weer alles met good fortune of welvarendheid te maken. Vooral de opwinding die zich van de massa meester maakt als de draak eraan komt, is erg leuk om mee te maken.

Waar komt het vandaan?

Meer dan een eeuw geleden werd het dorpje Tai Hang geteisterd door rampspoed; een typhoon en een plaag trokken voorbij. Terwijl de bewoners alles nog aan het repareren waren, dook er een python op die al het vee opat (je moet er maar opkomen!). Volgens de dorpelingen was de python een drakenkoning en de enige manier om alle ellende tot een einde te brengen was het uitvoeren van een zogenaamde vuurdans. Die moest gedurende 3 dagen en nachten plaatsvinden tijdens het mid-autumn festival. De dorpelingen hebben dit gedaan en ziedaar, de rampspoed was voorbij. En omdat voorkomen beter is dan genezen, wordt daarom nu nog elk jaar de drakendans uitgevoerd.

3. Chang'Er - de dame op de maan
Tijdens het mid-autumn festival wordt ook stilgestaan bij een andere legende die betrekking heeft op de maan. Er zijn vele versies van het verhaal maar na een aantal gelezen te hebben, is er een die ik toch echt het mooiste vind. Het is een beetje een sprookje en om niets aan de magie af te doen, zal ik proberen het verhaal hier zo compleet mogelijk weer te geven.
Er was eens.....

Di Jun, de God van de Oosterse Zee en Xi He, de Moeder van de Zon, hadden tien zonen die allemaal stralende zonnetjes waren. Elke week bracht Xi He haar kinderen naar de Vallei van het Licht in het Verre Oosten waar ze ze in een meer baadde en dan in de takken van een enorme moerbeiboom liet drogen. Daarna liet ze ze altijd een voor een de reis langs de hemel maken in een koets die werd getrokken door zes draken.

Elk zonnekind reisde dan langs de hemel naar het Verre Westen naar de berg Yen Tzu en onderweg gaven de lichamen van elk kind precies genoeg warmte voor de wereld die zich onder hen bevond.

Maar, zoals dat met kinderen gaat, vonden ze het niet leuk meer om steeds apart van elkaar te moeten reizen en wilden ze gewoon met elkaar spelen. En dus besloten de kinderen op een dag om de daad bij het woord te voegen en gewoon leuk samen de reis te ondernemen.

Waar ze echter niet aan hadden gedacht, was dat de hitte die ze samen produceerden niet goed was voor de Aarde. Langzamerhand verschroeide alles en begon de aarde grote scheuren te vertonen. De rivieren stonden droog en dieren en mensen stierven door de droogte.
De grote keizer Yao smeekte Di Jun, de vader van de kinderen, en de goden van de Hemel de aarde te bevrijden van deze problemen.
Di Jun probeerde zijn kinderen tot de orde te roepen en maande ze terug te gaan naar de moerbeiboom maar de jongens hadden daar helemaal geen zin in en gingen gewoon door met hun gezamelijke tripjes. Di Jun was erg kwaad op zijn ongehoorzame kinderen en besloot om zijn beste boogschutter, Hou Yi te hulp te roepen. Hij kon ze wel bang maken met zijn pijlen en ze zo weer op het rechte pad brengen.

De grote en machtige Hou Yi verliet zijn plekje in de Hemel en kwam naar de berg Kun Lun. Hij nam een witte pijl uit zijn houder, zette hem in zijn rode boog en schoot...... Maar in plaats van de kinderen alleen maar aan het schrikken te maken, schoot hij de ongehoorzame zonnekinderen een voor een neer.
Hou Yi's pijlen troffen maar liefst negen van de tien kinderen maar de keizer vroeg er eentje in leven te laten zodat de Aarde genoeg warmte en licht zou krijgen. Nu had Hou Yi de aarde dan wel gered maar toen Di Jun hoorde wat er met zijn kinderen gebeurd was, ontstak hij in woede.
Hij vervloekte Hou Yi, verbande hem uit de Hemel en veroordeelde hem tot een leven als gewone sterveling op Aarde. Dat was natuurlijk wel zo'n beetje het allerergste wat een onsterfelijke kan overkomen maar Hou Yi liet zich niet klein krijgen en maakte er het beste van. Tenslotte waren er genoeg mensen op Aarde die hem heel erg dankbaar waren voor zijn acties en daarvan was er een heel bijzonder: Chang'Er. Met haar trouwde hij ook.

Op een dag reisde Hou Yi terug naar de berg Kun Lun waar hij van plan was een vriend te bezoeken. Daar ontmoette hij echter de Koningin-Moeder van het Westen, Xi Wang Mu. Hij had zo'n respect voor haar dat hij een prachtig paleis voor haar bouwde van jade en heerlijk geurend hout. Geroerd door zijn gebaar en onder de indruk van zijn andere goede daden, beloonde Xi Wang Mu hem met pillen die waren gemaakt met het Elixer van Onsterflijkheid. Dit elixer zou hem in staat stellen terug te keren naar de Hemel en weer het leven van een onsterflijke te leiden.
Omdat ze wist dat Hou Yi zijn geliefde vrouw zou overleven als onsterfelijke, legde Xi Wang Mu hem uit dat ze hem genoeg had gegeven voor hen beiden zodat ze samen konden gaan. Ze waarschuwde hem wel dat ze gedurende twaalf maanden moesten vasten en bidden voordat ze de pillen zouden nemen omdat hun lichamen rein moesten zijn.
Hou Yi ging terug naar huis en daar aangekomen vertelde hij zijn vrouw Chang'Er over het fantastische geschenk dat hij had gekregen van de Koningin-Moeder. Vastbesloten het kostbare elixer niets te laten gebeuren, verpakte hij het in zijde en verstopte het op de zolder van zijn huis. Helaas werd hun gesprek afgeluisterd door een van de bedienden, een gemene en onbetrouwbare man die Feng Meng heette. Hij was zo jaloers, dat hij besloot het elixer te stelen en zelf te gebruiken.

Op een dag was Hou Yi op jacht met Feng Meng toen Feng Meng hem plotseling aanviel een doodde. Hij verspilde geen tijd en haastte zich naar het huis van zijn meester waar hij van Chang'Er eiste dat ze hem het elixer zou geven. Chang'Er die direct vermoedde wat er met haar man was gebeurd toen Feng Meng met geweld begon te dreigen, bedacht zich geen moment en slikte vliegensvlug de pillen door om te voorkomen dat de moordenaar zijn beloning kreeg.

Chang'Er werd daardoor op dat moment onsterfelijk maar doordat ze een dubbele dosis van het elixer had binnen gekregen, werd ze ook lichter dan de lucht. Ze kwam los van de grond en begon te zweven, hoger en hoger. Feng Meng probeerde haar nog vast te pakken maar hij was te laat. Alsmaar hoger ging Chang'Er. Ze zweefde langs de Hemel ging totdat ze uiteindelijk bij de maan uitkwam. Daar bleef ze omdat de maan het laagste punt van de Hemel is en het dichtst bij de Aarde, waar haar geliefde Hou Yi was.

Daar woont ze tot op de dag van vandaag in haar paleis op het treurige maanlandschap waar ze nog steeds rouwt om het verlies van haar Hou Yi.

Einde

Ik vind het een prachtige versie, ik hoop dat jullie ervan genoten hebben

Wat gebeurt er nu tijdens de viering en waarom in oktober?

In oktober staat de maan hier het dichtst bij de aarde. Wij hebben het gezien en het is echt indrukwekkend en erg mooi.

Mensen die in deze legende geloven en Chang'Er eren, doen dat door wierook te branden en dingetjes te offeren. Dat doen ze elk jaar tijdens de achtste volle maan en dat is rondom het mid-autumn festival.

Lantern Festival

Dat is geen legende maar vindt plaats in het Victoria Park. Daar vind je tijdens het mid-Autumn Festival overal prachtige lantaarns, van klein tot heel groot en van traditioneel to experimenteel. Als je echter een beetje verder loopt, zie je overal groepjes mensen die wat met elkaar eten en praten. Iedereen heeft wel iets van verlichting bij zich. Het geeft een hele intieme sfeer.

Geen opmerkingen: